Colegii de birou și bunele maniere

serviciu

Societatea presupune respectarea multor reguli de bune maniere. Eticheta la serviciu este, însă, un respect deosebit față de cei cu care petreceți cea mai mare parte a timpului. Iar un cod al bunelor maniere ar trebui să fie impus în fiecare colectiv pentru o eficientizare mai mare a muncii.

Prin urmare, aveți grijă să fiți drăguţi, în mod egal, cu toată lumea. Un coleg tânăr, cu o funcţie mică la moment, mâine poate deveni şef. Nu puneți întrebări cu caracter personal despre alţii din birou. Nou venitul nu trebuie să facă imediat aprecieri – despre cine-i drăguţ, important, cine-i va fi prieten.

Aveți grijă să fie ordine pe biroul dumneavoastră. De altfel, colegii își vor face concluzia că sunteți o persoană dezorganizată. Cereți, întotdeauna, permisiunea înainte de a lua ceva. Fiți amabili și aveți o atitudine pozitivă. Nimeni nu este obligat să cunoască toate problemele dvs.

Fiți punctuali. Obișnuiți-vă să ajungeți mai devreme cu 10 minute înainte de ora începerii programului. O persoană care mereu întârzie transmite mesajul că nu este suficient de organizată. Totodată aveți grijă și de aspectul profesional. Adoptați o ținută curată și călcată.

Nu oferiți foarte multe amănunte despre viața privată. Este mai bine să fiți discreți în legătură cu problemele de sănătate, de familie sau de natură sentimentală. Chiar dacă sunteți în afara biroului, nu bârfiți șeful, colegii și nu criticați firma pentru care lucrați.

În concluzie, amintiți-vă că manierele sunt cheia bunelor relaţii dintre oameni ce aparţin muncii inteligente.

P.S. Material publicat în cotidianul național ”Timpul”, vineri, 6 martie, 2015.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s