Baza educației în cei 7 ani de-acasă

copii citesc

 

 

 

 

 

 

Cei 7 ani de-acasă sunt esențiali pentru a pune bazele unei educații corecte a copilului. Prin comportament, prin limbajul pe care-l utilizează, prin felul de a comunica cu semenii lui înțelegem cât de bine au fost explicate regulile de bune maniere. De multe ori mama este prea tolerantă la anumite situaţii, iar tata este prea dur. Copilul, însă, nu ştie cum este corect să procedeze dacă şi maturii au păreri împărţite.

În acest sens, codul bunelor maniere vine în ajutor, atenţionând că nu există două feluri de bune maniere şi dacă părinţii ar cunoaşte aceste reguli, cu siguranţă am avea o societate mult mai cultă. Important ca părinții să respecte cât mai mult formulele de politețe, regulile de bune maniere în familie, iar copiii îi vor imita cu precizie de 90%.

Pentru ca un copil să deprindă aceste reguli mult mai ușor trebuie să fie explicate pe etape. Dacă micuţul vă cere o jucărie, obişnuiţi-l să spună, printre primele cuvinte, formulele de politeţe: “te rog”, “poftim”, “mulţumesc”. De asemenea, aduceţi-i cât mai multe exemple concrete, de preferat în momentele în care încalcă vreo normă de bună purtare şi aşa insistaţi până acestea vor deveni o obişnuinţă.

Totodată, urmaţi şi aceste sfaturi utile:

– Aveţi grijă cum vorbiţi în preajma copiilor, deoarece ei adoptă acelaşi limbaj ca adulţii.

– Spuneţi-le copiilor să se adreseze adulţilor cu un anumit grad de formalitate, precum “doamnă” sau “domnule”, cu excepţia cazurilor în care cei mari îi roagă să le spună altfel.

– Învăţaţi-i cum să salute sau să se prezinte corect, cum să se comporte în public şi de ce nu este bine să întrerupă o discuţie.

– Felicitaţi copii de fiecare dată când fac un lucru bun, când respectă anumite reguli, pentru că în acest mod vor reţine mult mai repede.

Am certitudinea că după ce veţi vedea primele rezultate pozitive la copii dvs, dar şi admiraţia celor din jur toate momentele grele vor rămâne doar amintiri. Şi vă îndemn să fiţi răbdători şi optimiști şi să vă amintiţi cât mai des de vechiul proverb „repetiţia este mama învăţăturii”.

Programul de dezvoltare a personalității la Centrul de dezvoltare personală “ABeZe” (ore individuale și în grup, pentru copiii de la 5 ani și adulți): bune maniere, ore de dicţie, artă decorativă, limba engleză, ședințe individuale la psiholog, pregătirea copiilor pentru școală.

Dorina Arsene,

lector de bune maniere

Tel. 068.210.006

e-mail: sme.abeze@gmail.com

web: abeze.md

P.S. Material publicat în ziarul Timpul, vineri, 13 martie, 2015.

Un gând despre &8222;Baza educației în cei 7 ani de-acasă&8221;

  1. De ce trebuie sa ne limitam doar la primii 7 ani? Cine a determinat ca doar primii 7 ani sint importanți? După acești ani parintii nu mai au voie sa ii învețe nimic?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s