Politețea și amabilitatea – secretele unui bărbat adevărat

maniere, domn

 

 

 

 

 

 

 

 

Mă întreb de multe ori dacă părinții știu a educa corect copiii – băieți. De ce unii sunt atât de nesiguri, de plângăcioși, iar alții îți inspiră multă încredere și o stare de confort minunată. Din observațiile mele, în societatea noastră se pune prea puțin accent pe respectarea femeii din punct de vedere al bunelor maniere. Tinerii obișnuiesc să întârzie chiar și atunci când merg la o întâlnire cu o domnișoară. Nu se oferă de multe ori să achite consumația, uită să fie amabili, oferind măcar o floare, uită să spună îmi cer scuze, mulțumesc.

Regulile de bune maniere spun că bărbatul este cel care salută primul o femeie. Într-un restaurant sau cafenea, bărbatul va intra mereu primul. De fiecare dată când o doamnă se ridică de la masă sau se așează, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea. În mijloacele de transport în comun, în cazul cuplurilor -bărbat va cumpăra biletul și-i va oferi locul de lângă geam doamnei. Dacă este doar un singur loc liber, el va fi oferit doamnei, iar domnul va rămâne lângă ea în picioare.

Este etic ca bărbatul să meargă la marginea dinspre stradă a trotuarului, atunci când este alături de o femeie. Dacă sunt doi bărbați și o femeie, atunci aceasta va sta la mijloc.

Un adevărat gentleman ține la imaginea lui și nu se laudă niciodată cu succesele obținute. În timpul unei conversații cu o doamnă nu este etic să-i facă prea multe complimente. Totodată are grijă de manichiura atent îngrijită și de o piele bine hidratată. Parfumul este folosit de fiecare dată, însă nu în exces.

Dacă inițiază o conversație la telefon, aflându-se într-un grup, gentlemanul este indicat să se îndepărteze puțin. Dacă sunt alte persoane străine are grijă să nu-i fie auzită discuția, pentru asta pune cealaltă mână la gură.

Regulile de stil vestimentar utile pentru un adevărat gentleman spun că este etic să poarte ultimul nasture de la jachetă descheiat. Acelaşi lucru este valabil şi la vestă. La ţinutele formale pantofi negri, curea neagră. Pantofi maro, curea maro. Aveți grijă să nu purtați curea și bretele la aceeași ținută. Cravata trebuie să atingă uşor catarama curelei. Ea nu trebuie să fie nici prea scurtă şi nici prea lungă. Nu purtați telefonul la cureaua de la pantaloni. Dacă aveți pantaloni scurţi, atunci evitați şosetele lungi. De preferat sunt şosetele care nu se văd.

Concluzionând voi menționa zicala: „O femeie nu poate fi lovită nici măcar cu o floare!”

Programul de dezvoltare a personalității la Centrul de dezvoltare personală “ABeZe” (ore individuale și în grup, pentru copiii de la 5 ani și adulți): bune maniere, ore de dicţie, artă decorativă, limba engleză, ședințe individuale la psiholog, pregătirea copiilor pentru școală.

Dorina Arsene,

lector de bune maniere

Tel. 068.210.006

e-mail: sme.abeze@gmail.com

web: abeze.md

P.S. Material publicat în ziarul Timpul, vineri, 20 februarie, 2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s