Nu divorța – comunică eficient cu partenerul

cuplu

După o perioadă scurtă de timp de la căsătorie, (5 ani) un cuplu a decis să divorțeze, motivând că nu se mai înțeleg. Însă, înainte de a depune actele, soții au decis să frecventeze un curs de bune maniere în familie – comunicarea eficientă cu partenerul, în luna noiembrie, 2014. Pentru a avea rezultate pozitive  și o schimbare radicală a situației am spus că ar trebui să urmeze 20 de ședințe, dar i-am lăsat să decidă ei și după prima ședință soțul a spus că vor urma tot cursul.

Codul bunelor maniere ne oferă sfaturi utile încă din primii ani de viață familială. Astfel, ne ajută se dezvoltăm foarte ușor o relație nouă, să menținem prietenii, să avem discuții plăcute cu partenerul. Folosind cât mai des formulele de politețe “te rog”, “mulțumesc”, “cu plăcere”, respectându-i opinia și deciziile celuilalt, respectând ora mesei, a avea buna creștere de a asculta partenerul de viață, a nu încerca să-l schimbi, a vă implica în ocupații comune, a vorbi manierat la telefon, a face mici surprize, a fi înțelegători mai ales în momentele de cumpănă, a-i oferi confortul de a fi alături – contribuie la o comunicare eficientă, dar și la stabilirea unei legături durabile a unui cuplu. Totodată, în familie este important de a prioritiza sarcinile, separându-le în două categorii “urgente” și “importante” pentru a crește fericirea voastră.

Tinerii, venind din diferite medii de educație, având anumite deprinderi, cei mai mulți încăpățânându-se să nu cedeze sfârșesc prin a comunica tot mai puțin, a veni mai rar pe acasă și a discuta despre divorț. Or, respectarea regulilor de bune maniere este secretul care contribuie la armonia unei familii. Politețea, amabilitatea folosite în mod regulat în societate sunt la fel de necesare și în cadrul unei familii pentru o viață fericită.

Soțiilor le recomand să aibă cât mai multă încredere în propria persoană. Categoric nu renunțați la activitățile voastre anterioare, la hobby-urile practicate, la jobul vostru, la prieteni. Soțul trebuie să se mândrească și să se bucure cu reușitele soției și aveți grijă ca starea pozitivă să predomine mereu în casă.

La moment soții de care spuneam mai sus sunt foarte fericiți. Au aflat de curând că soția este însărcinată.

Concluzionând, voi spune că lumea bunelor maniere este miraculoasă și vă reamintesc că o persoană educată nu este obligatoriu și manierată. Aveți grijă de comportamentul vostru și respectați adevăratele valori.

Programul de dezvoltare a personalității la Centrul de dezvoltare personală “ABeZe” (ore individuale și în grup, pentru copiii de la 5 ani și adulți): bune maniere, ore de dicţie, artă decorativă, limba engleză, ședințe individuale la psiholog, pregătirea copiilor pentru școală.

Dorina Arsene,

lector de bune maniere

Tel. 068.210.006

e-mail: sme.abeze@gmail.com

web: abeze.md

P.S. Material publicat în cotidianul Timpul, vineri, 27 februarie, 2015.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s