Dorina Arsene ne învață că bunele maniere nu au termen de valabilitate

dor

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Interviu oferit pentru revista online Thewomen.md

Deține titlul de profesor al manierelor elegante și ne învață că recunoașterea socială și echilibrul personal se obțin atâta timp cât este stăpânită arta de a fi politicos și de a cunoaște suficient de bine regulile acestui joc social. Își dorește ca toată lumea să cunoască acele valori care ar trebui să existe în haosul cotidian, suficient de zgomotos cât să ne deranjeze la un moment dat, încât a hotărât să readucă în actualitate tradiția școlilor în care se studiază bunele maniere, înființând Școala Manierelor Elegante “ABeZe”, pentru copii și adulți.

Dorina, eşti managerul unei instituţii educaţionale de la noi. Cum ţi-a venit această idee?

Ideea de a crea un astfel de centru de dezvoltare personală, unde fiecare persoană, indiferent de statutul social sau material să se regăsească, a venit din dorinţa de a ajuta oamenii să obţină mai multe rezultate pozitive, de a-i ajuta să fie mult mai siguri în propria persoană, dar şi mai inteligenţi. Pentru că nimic nu necesită mai mult efort decît să fii într-o continuă evoluţie. Niciodată nu este prea tîrziu să citeşti sau să înveţi ceva nou, să-ţi lărgeşti orizontul cultural. Chiar şi cei mai influenţi oameni frecventează diferite seminare, traininguri, ateliere. Ele sunt cele mai bune opţiuni, pentru că nu trebuie să înveţi ani de zile, ci doar trebuie „să furi” crîmpeie din experienţa altora.

Mai mulţi ani am avut ocazia să călătoresc foarte mult şi am văzut modul diferit de a gîndi a celor din jur, de percepere a lucrurilor. Oamenii îşi cer scuze mai des, altfel reacţionează atunci cînd sunt întrebaţi pe stradă, într-un magazin (îţi face plăcere să cumperi ceva chiar dacă nu ai nevoie atît de mult de un produs oarecare). De aceea m-am gîndit că ar fi ideal să se producă o schimbare de mentalitate şi în ţara unde m-am născut. Însă, constat cu tristeţe că lumea acceptă foarte greu schimbările.

Care este cel mai mare risc pe care ţi l-ai asumat deschinzînd această afacere în Moldova?

În alte ţări lumea este obişnuită să investească în dezvoltarea personală, discută, deseori, despre aceste lucruri, pe cînd societatea noastră are o altă preocupare. Au grijă să-şi schimbe geamurile cît mai des, să-şi înnoiască mobila, să facă cu totul alte investiţii decît în propria persoană.

De aceea, mă confrunt, practic, zilnic cu această problemă să conving oamenii că, într-adevăr, de la o vîrstă fragedă, cum ar fi 4 ani, copii ar trebui să frecventeze cursuri diferite, să participe la diferite dezbateri, să concureze cu semenii lor, să înveţe regulile de bune maniere.

Curios, dar sunt multe persoane care cred că nu mai au nevoie de a investi în propria persoană, că este prea tîrziu de a învăţa să se comporte frumos sau să vorbească manierat. Însă, fiecare, indiferent de vîrstă trebuie, să se dezvolte şi nu este niciodată tîrziu să te reprofilezi, să afli lucruri noi, interesante, utile. Pînă în prezent cursurile noastre au fost frecventate chiar şi de beneficiari cu vîrsta de 50 de ani, fapt ce dovedeşte că nu există o limită de vîrstă. Astfel, vreau să le mulţumesc celor care înţeleg necesitatea investirii în propria persoană pentru că este foarte important să ştii ce vrei şi unde vrei să ajungi.

Ce schimbări de comportament ai observat la persoanele care frecventează un curs de bune maniere?

Prin ceea ce predăm vrem să dezvoltăm gîndirea pozitivă, să schimbăm comportamentul oamenilor, să ajutăm persoanele să fie manierate, amabile. Noi nu ne conducem după sintagma „aşa trebuie”, ba din contra oferim explicaţii, venim cu argumente, dezbatem fiecare subiect în detaliu, iar fiecare regulă de bune maniere este analizată minuţios.

Beneficiarii noştri, gîndesc altfel, îşi rezolvă problemele mai uşor şi involuntar îşi schimbă comportamentul. Acest lucru se întîmplă după frecventarea unui curs, care durează 4 luni. Este aproape suficient ca fiecare să se obişnuiască că este o persoană manieretă, sigură pe sine, are o dicţie plăcută şi le este foarte greu să facă anumite lucruri care nu sunt înscrise în Codul bunelor maniere.

Cu adevărat, după ce cunoşti toate acteste reguli este mult mai greu să comiţi greşeli, mai ales că noi îi obişnuim să se diferenţieze prin felul de a se comporta, de a ţine o conversaţie în faţa unui public, de a oferi un cadou, de a face un compliment, de a mînca, de a prezenta pe cineva. Foarte mult mizăm pe faptul ca cei care vin la noi să facă schimbări în viaţa sa. Chiar îmi doresc oameni cît mai manieraţi alături.

Cm te-ai schimbat tu după ce ai început să predai cursul de bune maniere?

M-am schimbat, bineînţeles, pentru că mi-am dorit să fac schimbări, să investesc în persoana mea. De fapt, de mult mă gîndeam de ce unele lucruri trebuie făcute altfel, trebuie respectate anumite reguli. După o studiere intensă am înţeles foarte uşor toate regulile de bune maniere şi chiar recunosc că sunt foarte uşor de respectat. Am devenit mult mai amabilă, mai răbdătoare, mai sinceră, comunic mai uşor cu cei din jur, reacţionez manierat în situaţiile critice, şi nu numai, obţin mai uşor răspunsuri pozitive pentru că ştiu să fiu mai convingătoare.

Continuarea interviului poate fi citit aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s