Critică constructivă pentru Timofti, Filat şi Lupu

PMAN, noiembrie 2013

Duminică, 3 noiembrie, 2013.

Marea Adunare Pro Europeană din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Eveniment organizat cu circa 100.000 de oameni, potrivit autorităţilor.

************

Să mobilizezi “forţat” atîtea persoane într-o zi, consider că este o reuşită a organizatorilor, însă, să te prezinţi în faţa lor citind un discurs “lipsit de vlagă” mi se pare o ruşine naţională.

Pregătirile acestei întîlniri au început cu mult timp înainte, dar se pare că liderii care au ţinut discursuri au fost prea ocupaţi cu organizarea de nu au reuşit să înveţe a citi de pe foaie cîteva propoziţii.

Ca specialist în comunicare, am roşit şi nu am văzut pic de profesionalism în arta de a comunica. Au avut o misiune simplă, dar foarte importantă, de a transmite un MESAJ, cetăţenilor acestei ţări.

Cum oare să-ţi permiţi să citeşti un discurs de pe foaie, care a durat cel mult 5 minute, în faţa a mii de oameni prezenţi, altor mii din faţa televizoarelor şi altor mii privind pe internet. Să citeşti cu greşeli şi de pe foaie este deja lipsă de respect faţă de cei care ţi-au dat votul. Curios cum aş putea crede eu ca cetăţean al R. Moldova că vrea schimbarea preşedintele ţării, Nicolae Timofti, dacă el nu este sigur de ceea ce spune, are o tonalitate a vocii fără vlagă, iar poziţia corpului, adică mişcarea de pe un picior pe altul a demonstrat că nu deţinea controlul situaţiei (mi-e şi ruşine să mai comentez).

Pînă şi sloganele electorale au fost citite de pe foiţă (mare ruşine). “Istoria Moldovei se scrie, astăzi, se scrie aici. Apropierea de UE însemnă libertatea de mişcare, locuri noi de muncă, etc.” – preşedintele PDM, Marian Lupu. Mai mult, oare ce înseamnă acest gest de a arăta cu degetul atunci cînd a spus M. Lupu: “vrem un destin European, să fiţi mîndri de acest moment”, oare ne avertizează cu ceva? Potrivit, cărţilor de specialitate în domeniul bunelor maniere, este lipsă de respect atunci cînd arăţi ceva cu degetul.

Cel mai curajos, trebuie să recunosc, a fost preşedintele PLDM, Vlad Filat, care a avut, bunul simţ să iasă în faţa mulţimii fără foiţe. Deşi s-a purtat firesc pe scenă, a avut grijă să cuprindă cu ochii şi cu poziţia corpului toate părţile scenei, în tot discursul său a ţipat asurzitor.

Mi-a atras atenţia şi directorul complexului muzeistic cetatea Soroca, Nicolae Bulat, care este de apreciat pentru faptul că a decis să spună cîteva propoziţii fără a citi de pe foaie, însă poziţia corpului, mîinile incrucişate la spate vorbeşte despre o persoană foarte sigură pe ea, care în relaţiile cu ceilalţi se pune pe sine pe primul loc. Mîinile încrucişate la spate arată că persoana respectivă se simte superioară celorlalţi, constituind în acelaşi timp un semn evident de aroganţă.

******************************

Cu o dicţie de lemn şi un limbaj sec format doar din slogane şi promisiuni siropoase cu acest gust amar am rămas eu după ziua de ieri. Asta nu ar trebui să-i intereseze, probabil nu. Pe ei îi interesează să parafeze acordul de asociere, adică să-şi lase semnătura frumoasă, iar de noi, cetăţenii cum ne-am descurcat pînă acum (cu mama plecată în Italia) aşa o vom face şi în continuare. Mă întreb oare cîţi din cei prezenţi în PMAN cunosc şi înţeleg ce înseamnă integrarea în UE, dacă ei, nici măcar nu au fost anunţaţi pentru ce motiv trebuie să se treazească foarte devreme pentru a veni la Chişinău şi, mai ales, a semna pentru acest lucru.

Dacă cineva vrea să mă întrebe de ce mă revolt în acest mod, atunci voi răspunde simplu. De 6 ani am dublă cetăţenie şi tot de atîta timp călătoresc prin Europa. Am locuit diferite perioade şi ştiu ce zic, iar de 2 ani, locuiesc marea majoritate a timpului la Bucureşti. Am văzut oameni cu adevărat interesaţi, motivaţi de ceea ce fac sau, cel puţin, ştiu cum să o facă pentru a părea credibili.

Domnilor, pentru a ne inspira încredere şi dorinţa sinceră de a schimba lucrurile, trebuie să cunoaşteţi că din momentul în care aţi decis că vreţi să fiţi sus trebuie să ştiţi să vă asumaţi toate riscurile, în caz contrar, oamenii nu vor mai avea un model.

Mai jos aş vrea doar să exemplific prin cîteva reportaje video realizate de ProTV, de altfel foarte sugestive care vorbesc de la sine.

Prin gropi spre Europa. Apasă aici.

Ce au promis şi ce au făcut politicienii. Click aici.

Ţara care îmbătrîneşte prematur. Detalii aici.

Şcoli închise şi o economie zdrenţuită. Apasă aici.

Un gând despre &8222;Critică constructivă pentru Timofti, Filat şi Lupu&8221;

  1. Da, lasa de dorit discursul si purtarea guvernatilor. Dar, daca numai ii vom critica, daca ii vom compara cu cei de peste Prut, atunci ce vom schimba. S-a tins catre ceva, oamenii au dat dovada de spirit patriotic. Nu-i chiar un dezatru ziua de 3 noiembrie. Este un pas inainte. Sunt oameni numarati pe degete care stiu notiunea de „a parafa” si mai putin cunosc textul acordului. Nu toti au pasaporte romanesti si sunt oameni care niciodata nu au fost la Bucuresti pentru ca pentru aceasta ne trebuie viza. Dar tindem spre ceva, ne-am deschis mintile asa cum am putut mai bine pe 3 noiembrie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s