Prostia omenească versus cei 7 ani de-acasă

eleganta

De multe ori aud persoane care exclamă cu fermitate că ei şi copiii lor au bune maniere. Spunîndu-le, firesc, să-mi ofere cîteva exemple, spun: “ce-i 7 ani de-acasă”.  Cerîndu-le, totuşi, să răspundă mai concret mi-au spus: “să ajut o bătrînă pe stradă, să ofer locul în transportul public”, deşi recunosc că nu le respectă prea des, “să salute adulţii, să folosească cuvinte de politeţe” şi cam atît.

De fapt, regulile de bune maniere înseamnă mult mai mult şi toţi cei care cunosc aceste reguli nu au niciodată emoţii sau dubii la felul cum să procedeze în anumite situaţii. Ei ştiu cu exactitate reguli ce trebuie folosite atunci cînd salută pe cineva, ordinea în care trebuie să facă prezentările, ştiu să ofere, dar şi să primească un cadou corect. De asemena, nu au dubii atunci cînd trebuie să combine băutura cu mîncarea şi care este ordinea corectă de servire a lor, cu care din băuturi e voie să ciocneşti, cum să te comporţi la pima întîlnire sau cum să respecţi anumite reguli de bune maniere cu colegii sau elevii la şcoală, etc.

Nu înţeleg cum oare să nu ştii ce presupun bunele maniere şi nici să nu te intereseze sau, în mod special, cei care au copiii să nu vrea să le cunoască. E de-a dreptul dezgustător să vorbeşti cu părinţi, viitori părinţi care comit enorm de multe greşeli în comportament şi în vorbire, iar la rîndul lor copiii de unde să le cunoască.

Recunosc nu am ştiut nici eu multe, dar nici nu erau şcoli de acest gen cînd eram eu mică, dar acum cînd sunt atîtea posibilităţi nu înţeleg de ce oare sunt atît de închişi, “conservaţi”, dezinteresaţi oamenii? Foarte mulţi spun că stăpînesc cu greu emoţiile atunci cînd urmează să vorbească în faţa unui public, îşi găsesc cu greu cuvintele, nu pot să-şi controleze gesturile, dar preferă să aibă eşec după eşec în loc să apeleze la specialişti.

Roşesc tot mai des atunci cînd merg în instituţiile de stat de la noi, acolo unde contează foarte mult imaginea începînd chiar de la persoana de la intrare. E groaznic la capitolul bune maniere la telefon, la capitolul salut, prezentare sau rămas bun. Nici un deputat nu deţine o artă a vorbirii plăcute, corecte, nu ştiu să aibă o etică vestimentară, nu au o etichetă la capitolul comportament, gesturi. Nu am întîlnit nici un funcţionar public amabil, care să ofere detalii într-un mod drăguţ. Nu concep, cum e să ajungi peste noapte într-o funcţie importantă: director, ministru, preşedinte de ţară şi să nu cunoşti reguli de comportament.

La fel de mult pot să comentez şi despre cei care cunosc foarte puţine reguli de comportament la masă. Nu ştiu să mănînce corect diferite feluri de mîncare, eventual nu ştiu cum se ţine ceaşca de ceai sau cafea. Întîrzie şi asta se pare că este deja o normalitate, spun ceva şi nu-şi respectă cuvîntul, uită să fie politicoşi, crezînd că o să reuşească şi a doua sau a treia oară.

Oamenii se îmbrîncesc în transportul public şi nu-şi cer scuze, bărbaţii întid mîna femeilor pentru a le saluta aşa cum ar face cu un bărbat, tinerii întind mîna adulţilor pentru a-i saluta, cei mai mulţi atunci cînd fac un compliment spun doar: “arăţi bine, astăzi”, oferă cadouri-bani, oferă flori în ambalaj, nu folosesc tacîmurile necesare la masă, iau pâinea cu furculiţa sau muşcă din ea, îşi iau rămas bun spunînd doar: “O zi bună!”. Nu ştiu cum să procedeze atunci cînd cineva spune “sărut mîna”, nu cunosc că nu este etic de a mînca pe stradă, nu cunosc că nu se fumeaza în timp ce merg.

Uitaţi-vă la tineri cum merg la teatru, nu cunosc şi nici nu respectă nici o regulă. Amintiţi-vă cu cît greu scoateţi din buzunar 5 sau 10 lei să lăsaţi drept mulţumire unui chelner pentru că v-a plăcut deservirea. Sunt sigură că foarte puţini directori investesc în dezvoltarea personalului, în schimb se plîng în fiecare zi de eşecuri.

Nu ştiu de ce, dar mulţi consideră că regulile de bune maniere sunt scrise doar pentru a fi în cărţi. Nu, domnilor, e trist şi groaznic să nu cunoaşteţi reguli esenţiale de bune maniere.

abeze.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s