Zinaida Vârlan: „Viaţa e o competiţie şi dacă nu ştii să fii competitiv eşti înfrânt”

balanesti

A absolvit  cu menţiune Institutul Pedagogic din Bălţi, facultatea de limbi străine, specialitatea limba franceză. A lucrat 4 ani inspector şcolar la limbile străine din sectorul Botanica, după care şefa inspectoratului teritorial Botanica timp de un an.

A elaborat manuale de limba franceză pentru clasele a II-a, a III-a, IV-a, a X-a, a XI-a – limba secundă şi a XII-a, ghiduri metodice, teste pentru BAC. Din 1999 îşi începe activitatea la Liceul „Prometeu”, iar peste 3 ani este aleasă în funcţie de director pe educaţie. În 2010, a primit titlul de Om Emerit al R.Moldova.”Această distincţie mă impune la mai multă căutare, muncă şi responsabilitate”. Zinaida Vârlan, originară din satul Bălănesti, Nisporeni, este protagonista cu care aşi dori să discut pentru rubrica „Rădăcini Nisporeniene”.

1.De unde puterea de a face lucruri frumoase zi de zi?

Din dragostea pentru meserie. Am avut norocul să fac mai multe stagii peste hotare: Franţa, România, Bulgaria. Aici am cunoscut oameni şi profesori deosebiţi. În 2002 am primit propunerea de la Ministerul Educaţiei de a participa la elaborarea unui manual de limba franceză pentru clasa a XII-a. Apoi curiozitatea de a continua această activitate a devenit mai mare, pentru că atunci când participi la elaborarea unui manual te motivează să răstorni biblioteci întregi. Biblioteca Alianţei Franceze a fost răscolită de-a binelea.

A fi autor de manual înseamnă a fi întotdeauna în căutare, a scrie mereu ceva pentru o altă ediţie. Toate acestea presupun muncă, voinţă, timp şi dragoste pentru ceea ce faci.

2. Care este cea mai mare răsplată pentru D-voastră?

Recunoştinţa discipolilor, reuşita lor ulterioară, faptul că ei devin cineva în viaţă.

3. Când începe şi încheie ziua de muncă a unui profesor?

Munca unui profesor cere efort sistematic. Un profesor adevărat este în permanenţă căutare. Activitatea sa este mereu o cercetare.

Astăzi, când avem atâta informaţie, noi tehnologii şi metode de a-l captiva şi motiva pe elev, trebuie să avem o modalitate cât mai interesantă de predare. A trecut timpul când se preda doar cu tabla şi manualul.

A fi profesor înseamnă a te dărui, a lucra pentru a-ţi vedea rezultatul peste ani.

zinaida virlan

4. De unde vine pasiunea D-voastră pentru limba franceză?

Primul impact a fost profesoara de limba franceză din sat, d-na Ecaterina Arsenie, care avea o pronunţie frumoasă. Apoi la facultate am fost pe bune impresionată de cultura profesorilor de limba franceză, oameni care m-au făcut într-adevăr să citesc foarte mult, pentru că în acea perioadă, chiar dacă bibliotecile erau sărace, aveam dicţionare, enciclopedii.

5. Ştiu că această dragoste pentru limba franceză aţi dăruit-o şi fiului D-voastră…

Iulian locuieşte deja de 5 ani în or. Lille din nordul Franţei. Face un master în economia aplicată.

Într-adevăr i-am altoit dragostea pentru limba franceză. Încă de la vârsta de 3 anişori ţinea dicţionarul Larousse, foarte volumios, pe genunchi, iar eu îi povesteam din civilizaţia Franţei. Când a crescut mai mare, cunoştea deja simbolurile Franţei, apoi a îndrăgit cultura şi tradiţiile şi până în prezent o iubeşte aşa cum se zice ”A la folie”.

6. Vrea să rămână acolo?

Depinde de schimbările care vor avea loc în R.Moldova. Dacă lucrurile vor lua o turnură frumoasă, tinerii cu siguranţă se vor întoarce, dar numai cu lozinci şi cu îndemnuri cred că e prea puţin. Tinerii de azi se orientează spre ceva concret.

7. Oferiţi câteva sfaturi tinerilor pentru a ajunge cât mai departe.

Astăzi, când este atâta literatură, internet, lecturaţi cât mai mult. Învăţaţi cât mai multe limbi străine. Bucuraţi-vă acum de libertatea pe care o aveţi. Viaţa e o competiţie şi dacă nu ştii să fii competitiv eşti înfrânt. Pentru a reuşi e nevoie de cât mai multă muncă şi responsabilitate.

8. Sigur, vreau să vă întreb şi cât de des mergeţi la Bălăneşti, satul natal?

Merg de câte ori am posibilitatea. Mama este în viaţă, tatăl e în lumea celor drepţi. Sigur, de acolo venim, de acolo ne tragem şi îmi este locul sfânt, drag şi scump. Când vorbim de  baştină, ne aducem aminte  de casa părintească, de copilăria plină de şotii, de cireşile coapte şi de Sfintele Sărbători petrecute alături de cei dragi.

Bălăneştiul este o aşezare geografică cunoscută de toată lumea, muntele cel mai înalt din R.Moldova – un topos adevărat.

Un gând despre &8222;Zinaida Vârlan: „Viaţa e o competiţie şi dacă nu ştii să fii competitiv eşti înfrânt”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s