Necesitatea elaborării unui cod de bune maniere la şcoală

Persoanele manierate ies întotdeauna în evidenţă prin comportament, prin gesturi, prin vocabularul său. De aceea este esenţial ca elevul să deprindă reguli de bună purtare respectându-le şi la şcoală. Fiecare cunoaşte că trebuie să salute colegii, profesorul atunci când intră în sală, că nu e manierat să vorbească neîntrebat, mai ales în timpul orei, să spună, de câte ori este nevoie, “te/vă rog frumos” şi “îţi/vă mulţumesc”, să se comporte decent la recreaţii sau să fie politicos.

Aceste reguli, probabil, sunt amintite în fiecare zi de profesori, dar este important şi părinţii să le repete despre necesitatea respectării acestora pentru a evita ulterioare conflicte, neînţelegeri. Recomandat ar fi să exersaţi interacţiunea dintre profesor şi elev acasă, jucându-vă “de-a şcoala”. Vorbiţi-le despre respectarea spaţiului de clasă şi a materialelor pe care le va găsi acolo, de îngrijirea băncii şi a scaunului pe care stă.

Este bine să le explicaţi că un elev manierat nu-şi va permite niciodată să adopte un comportament exagerat prin care să atragă atenţia cum ar fi să spargă un geam, să se urce cu picioarele pe bancă sau catedra profesorului. Dacă nu aţi pus, încă, în discuţie subiectul stabilirii unui cod al bunelor maniere la şcoală atunci specialiştii în domeniu recomandă să faceţi acest lucru deoarece:

– îl învaţă pe copil să se adapteze la cerinţele unui mediu nou;

– favorizează formarea unor relaţii amicale între colegii de clasă;

– ajută la învăţarea respectului de sine, dar şi a celorlalţi;

– creează control şi responsabilitate (dacă una dintre reguli este încălcată, copilul va şti care sunt consecinţele).

Învăţămintele acumulate pe parcursul anilor de şcoală sunt o bogăţie nestemată în dezvoltarea copiilor. Dar să nu uităm că fiecare gest indecent, fiecare faptă nepermisă este o bilă neagră în defavoarea personalităţii sale. De aceea îndemnaţi copii să respecte cât mai mult regulile bunelor maniere, ajutaţi-i să înţeleagă rostul lor, iar atunci când vor creşte vă vor răsplăti prin faptele lor măreţe.

În materialul următor veţi învăţa unele reguli utile de conduită cu semenii de la şcoală.

Cursurile predate la şcoala “ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (eliminarea accentului rusesc, modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română), curs de psihologie motivaţională (individual).

Str. Vlaicu Pârcălab 45 (intersecţie cu 31 august 1989)

Tel. 0 (22) 22-69-83

Mob. 068.210.006

e-mail: sme.abeze@gmail.com

web: abeze.md

P.S. Material publicat vineri, 14 septembrie 2012, în ziarul TIMPUL.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s