Copii – oglinda părinţilor. Educă-i în stilul bunelor maniere

Copii sunt, indiscutabil, oglinda părinţilor, astfel, pentru fiecare gest nepermis făcut răspund cu obrazul maturii. Ideal ar fi, dacă doriţi să fiţi etichetaţi drept un om cu maniere, să-i insuflaţi şi micuţului să fie la fel.

Surprinzător, dar se întâmplă să uimească un copil bine crescut, care ştie să salute frumos, să se prezinte, să întrebuinţeze cuvintele magice “te rog”, “poftim”, “mulţumesc”, “îmi pare rău”, dar şi să folosească corect tacâmurile la masă. Ei bine, pentru a ajunge la aşa performanţe trebuie să cunoaşteţi dvs toate aceste reguli, pentru a fi un exemplu bun.

În acest sens, cred că veţi fi de acord că un copil va învăţa şi va respecta anumite reguli fiindu-le explicate pe etape. Dacă micuţul vă cere o jucărie, obişnuiţi-l să spună, printre primele cuvinte, formulele de politeţe. De asemenea, aduceţi-i cât mai multe exemple concrete, de preferat în momentele în care încalcă vreo normă de bună purtare şi aşa insistaţi până acestea vor deveni o obişnuinţă.

Totuşi, în tandem cu cele menţionate mai sus, urmaţi şi aceste sfaturi utile:

– Aveţi grijă cum vorbiţi în preajma copiilor, deoarece ei adoptă acelaşi limbaj ca adulţii.

– Spuneţi-le copiilor să se adreseze adulţilor cu un anumit grad de formalitate, precum “doamnă” sau “domnule”, cu excepţia cazurilor în care cei mari îi roagă să le spună altfel.

– Învăţaţi-i cum să se salute sau să se prezinte corect, cum să se comporte în public şi de ce nu este bine să întrerupă o discuţie.

– Explicaţi-le că nu au voie să se joace cu lucrurile altor persoane până nu cer permisiunea.

– Felicitaţi copii de fiecare dată când fac un lucru bun, când respectă anumite reguli, pentru că în acest mod vor reţine mult mai repede.

Am certitudinea că după ce veţi vedea primele rezultate pozitive la copii dvs, dar şi admiraţia celor din jur toate momentele grele vor rămâne doar amintiri. Şi vă îndemn să fiţi răbdători şi optimiști şi să vă amintiţi cât mai des de vechiul proverb „repetiţia este mama învăţăturii”.

În materialul următor veţi afla ce spune Codul bunelor maniere despre pedeapsa aplicată copiilor.

Cursurile predate la şcoala “ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie (eliminarea accentului rusesc, modelarea vocii, pronunţarea corectă în limba română), curs de psihologie motivaţională (individual).

Tel. 0 (22) 22-69-83,

Mob. 068.210.006,

e-mail: sme.abeze@gmail.com,

web: abeze.md

P.S. Material publicat în ziarul TIMPUL, vineri, 3 august 2012

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s