Arta de a primi un cadou

Fiecare persoană, după ce a oferit un cadou, aşteaptă reacţia celui care l-a primit. Îi place culoarea, îi este pe măsură, are nevoie de un asemenea obiect etc. În societatea noastră foarte puţine persoane respectă codul bunelor maniere când e vorba de a primi un cadou care spune că acesta trebuie despachetat în faţa musafirului.

Aşa cum am văzut în materialul anterior, există persoane care pun imediat cadoul ambalat deoparte şi doar după plecarea oaspeților îl desfac. Aceasta poate fi neplăcut pentru musafir, chiar mai mult, îl poate ofensa comportamentul gazdei.

Totuşi cu siguranță că unii dintre cititori au primit un cadou de la o persoană stabilită cu traiul în străinătate și au observat faptul că sunt rugați să despacheteze cadoul imediat. De aceea, pentru a evita o astfel de situaţie vă îndemnăm să respectaţi următoarele norme de etică.

Cum primim un cadou?

  • Persoana care primeşte cadoul îl va deschide în faţa musafirului, îi va mulţumi şi se va bucura comentând gestul pe tot parcursul serii.
  • Dacă un cadou nu ne place ne vom ascunde nemulţumirea, dar nu venim cu replici „este prea scump”, „ce să fac cu bibeloul ăsta”.

Refuzul şi restituirea

Avem dreptul să refuzăm un cadou? Nu! Totuşi există o excepţie. Sunt situații când un dar poate fi considerat un mijloc de presiune sau de convingere, iar dacă îl accepți înseamnă că ești de acord să faci serviciul respectiv.

Este inadmisibil să restitui cadourile primite decât în anumite circumstanțe: când cineva te calomniază sau te jigneşte cu darul oferit.

Sperăm că pentru multe persoane aceste sfaturi vor fi  utile, şi, dacă le veţi respecta, veţi observa aprecierea celor din jur.

În următorul material veţi afla care sunt greşelile de nepermis pe stradă.

Cursurile predate la şcoala “ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie, curs de psihologie motivaţională (individual).

Tel. 22-69-83, mob. 0682 100 06, e-mail: sme.abeze@gmail.com, abeze.md

P.S. Material publicat în ziarul TIMPUL pe data de 22 iunie 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s