Arta de a dărui

Vara este plină de surprize și de dorinţe. Este momentul când simţi că trebuie să dăruieşti, iar un cadou oferit cu discreţie şi tact este un semn de noblețe.

Dragii mei, reţine-ţi, vă rog, cadoul trebuie întotdeauna ales cu grijă și ambalat. Trebuie să fie util şi frumos. Însă e necesar să cunoaştem că nu se fac cadouri costisitoare oricând, chiar dacă avem o situaţie financiară bună. Nu este o dovadă de bun gust. De asemenea, a oferi cadouri pentru anumite servicii nu este un semn de politeţe, dimpotrivă poate fi considerat drept o ofensă.

Când şi cui facem cadouri?

Este lesne de remarcat că o persoană care intră în casă cu un buchet de flori este privită cu mai multă simpatie decât musafirul care se scuză că florăria era închisă.

Oamenilor, cu care nu suntem în relaţii apropiate nu le vom oferi îmbrăcăminte sau cosmetică. Ne vom limita la o eşarfă, la un fular.

Florile

Nu se oferă şi nu se ţin în casă flori artificiale, oricât de bine ar semăna cu cele naturale. Este de prost gust.

Trebuie evitate florile prea mari sau pretenţioase (cale, gladiole, ibiskus, nuferi), pentru că s-ar putea să nu fie pe gustul gazdei sau necesită o îngrijire specială.

Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă acesta este foarte frumos. Atunci când un cuplu merge în vizită, domnul este cel care va dărui florile cu capetele spre gazdă, iar aceasta va spune: „ce frumoase sunt, mulţumesc”, în nici un caz nu vom spune: „nu trebuia, sunt tare scumpe”.

La spital nu se duc flori prea mari sau cu un miros prea puternic. Florile nu se refuză în nicio situaţie.

În următorul material veţi afla cum este corect să primeşti un cadou. Dacă respecţi aceste sfaturi vei observa aprecierea celor din jurul tău şi aminteşte-ţi că “Eleganţa ta contează”.

Cursurile predate la şcoala “ABeZe”: administrarea afacerilor, curs de bune maniere, ore de dicţie, curs de psihologie motivaţională (individual).

Tel. 22-69-83, mob. 06821 0006, e-mail: sme.abeze@gmail.com, abeze.md

P.S. Material publicat în ziarul TIMPUL din 15 iunie 2012. De asemenea, a fost publicat şi pe site-ul PERFECTE.MD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s