În troleibuz – dai 5 şi primeşti 8

Societatea noastră este îmbibată până la refuz cu tot felul de tendinţe că nici nu mai ştie cum e corect să se comporte. Deşi tot motivează că au „cei 7 ani de-acasă”, celor mai mulţi cu uşurinţă le numărăm greşelile sau eşecurile din acelaşi motiv. Cert este că ne place să facem declaraţii pompoase, să ne dăm în spectacol, dar nu încercăm să respectăm nişte reguli elementare din codul bunelor maniere. Spun acestea de mult timp şi tot o să mai spun, după cum văd că evoluează lucrurile. Astfel m-am convins că e foarte, dar chiar foarte greu să încerci să schimbi ceva într-o societate care este extrem de neglijentă.

Din ceea ce observ lumea nu ştie, dar nici nu vrea să ştie, nu poate, dar nici nu vrea să poată. Totuşi, mă bucur că în jurul meu sunt persoane care apreciază faptul că bunele maniere au devenit pentru mine o parte importantă şi îmi cer deseori sfaturi. Pentru a exemplifica mai bine cele spuse voi enumera mai jos câteva situaţii observate doar în 2 zile prin oraşul Chişinău.

INTERZIS

În troleibuzul nr. 23, Ciocana-Buiucani – un domn, trecut de a doua tinereţe, îi dă 5 lei taxatoarei, iar aceasta îi întoarce 8 lei şi un bilet. Acesta se uită mulţumit şi pune banii în buzunar, fără remuşcări.

2 tineri în faţa liceului Lucian Blaga de la Râşcani, ora 8.30, cu câteva minute înainte de începerea examenului de BAC – se sărutau cu atâta pasiune, se cuprindeau de parcă nu se vor mai vedea. Acesta mai avea şi o ţigară în mână pe care nu ştia cum mai repede să o „savureze” şi doar au încetat sărutul că a şi aprins-o.

Plaja din parcul „La Izvor” – 2 tinere mănâncă seminţe şi aruncă cojile pe nisip.

Plaja din parcul „La Izvor” – un bărbat trecut de 50 de ani mănâncă îngheţată şi aruncă hârtia jos.

Lansare de videoclip a Getei Burlacu – câteva buchete de flori dăruite ambalate.

Strada Alecu Ruso, Ciocana-Râşcani – o hârtie de îngheţată zboară dintr-o maşină şi se aşează jos.

AGREABIL

Troleibuzul 23, Ciocana-Buiucani – o bătrână vrea să coboare, un tânăr iese repede din troleibuz şi-i întinde mâna.

Microbuzul de pe ruta 129 – un tânăr îmi oferă locul, iar alt tânăr oferă locul unei doamne cu copil.

Cele expuse în rubrica INTERZIS sunt situaţii nepermise într-un spaţiu public. De aceea vă îndemn să fiţi atenţi şi să nu permiteţi unei situaţii de acest gen să vă compromită personalitatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s