Curăţatul nasului în public

Lipsă totală de educaţie. Zilele trecute, în microbuz, am fost nevoită să văd, timp de circa 15 minute, o scenă destul de neplăcută. O femeie, în jur de 30 de ani, s-a urcat în microbuzul de pe ruta 129 la staţia de la Circ şi până la Ciocana a stat şi şi-a curăţat nasul. Cel mai rău că eu eram aşezată pe un scaun de lângă geam unde sunt doar câte unul, iar ea exact pe scaunul din rândul apropiat. A mai vorbit la telefon, se gândea, dar mereu făcea acelaşi gest nepermis în public.

Am rămas uimită şi chiar de câteva zile de când am văzut aceasta nu pot să înţeleg cum a fost ea educată. Oare nu ştie de regulile de comportament în public? Oare nu-şi dădea seama că îi deranjează pe cei de lângă ea cu gesturile sale?

Potrivit specialiştilor în bune maniere nu există două feluri de politeţe – unul pe care să-l respectăm la serviciu sau în societate, celălalt rezervat străzii, magazinelor sau autobuzelor. “Mulţi dintre cei care trec drept bine crescuţi în anumite medii nu sunt aşa de fapt, pentru că nu se controlează în permanenţă şi politeţea nu le-a devenit o a doua natură”, spune Aurelia Marinescu, autoarea cărţii “Codul bunelor maniere astăzi”.

Specialiştii au, totuşi, unele explicaţii pentru gesturile persoanelor. “Acasă, teama de ridicol, de observaţiile maliţioase ale celor din jur ne determină să ne controlăm gesturile, vorbele. Dar, odată ieşiţi din casă, adesea anonimatul ne dă în sfârşit “libertatea” de a face orice dorim”, spune A Marinescu.

La rândul meu, pot să spun că încă sunt cu gustul amar de la impresiile despre acea persoană.

Un gând despre &8222;Curăţatul nasului în public&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s