Comunicăm la … Biblioteca Naţională

Se spune despre comunicare că este esenţială în viaţa umană. Sunt de acord. Nu ne putem imagina să nu trimitem un mesaj pin intermediul internetului, faxului, a scrisorilor, să nu discutăm la telefon sau să nu ne întâlnim cu cineva. Important, însă, este şi felul în care o facem, cum transmitem mesajele, suntem de fiecare dată înţeleşi.

În fiecare zi vedem în jurul nostru oameni interacţionând pornind de la premisa că procesul comunicării se întâmplă de la sine. Astfel avem tendinţa de a pune semnul de egalitate între cantitate şi calitate când vine vorba de felul în care comunicăm.

Dacă, totuşi, putem să comunicăm atât de uşor:

* De ce există atât de multe eşecuri de comunicare în viaţa noastră de zi cu zi?

* De ce sunt atât de multe probleme de comunicare mai ales în context profesional?

* De ce există atât de multe neînţelegeri şi conflicte?

* De ce doi oameni aud frecvent acelaşi mesaj, dar ajung în final să îl înţeleagă în două moduri diferite? 

Acestea, dar şi alte idei le-am punctat, ieri, împreună cu cele peste 40 de bibliotecare de la Biblioteca Naţională. Am fost invitaţi, noi, cei de la şcoala manierelor elegante “ABeZe” pentru a discuta, dar şi a scoate în evidenţă unele reguli de conduită benefice celor care reprezintă o instituţie legendă, veche de 180 de ani.

M-a surprins, dar şi m-a bucurat mult propunerea directorului bibliotecii, Alexe Rău de a susţine câteva seminare funcţionarilor despre bunele maniere, în special arta comunicării, dezvoltarea abilităţilor de conversaţie şi medierea conflictelor.  Probabil, este deja prea evidentă lipsa de colaborare între bibliotecare şi beneficiari, lipsa bunăvoinţei şi a unui zâmbet cald la intrarea în bibliotecă, lipsa amabilităţii, nerespectarea unui cod vestimentar, etc.

Evident, în timpul seminarului, am repetat de mai multe ori că arta conversaţiei nu se învaţă ca formulele matematice, ea este dobândită, mai degrabă, ca o limbă străină, respectând anumite reguli şi exersând-o la nesfârşit. De asemenea, am evidenţiat câteva reguli esenţiale pe care dacă le-am respecta fiecare, jumătate din probleme ar fi rezolvate 🙂 ce şi unde îmbrăcăm, în ce ne încălţăm, cum ne pieptănăm, cum ne îngrijim unghiile şi faţa şi, nu în ultimul rând, cum avem grijă de expresia feţei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s