Vede doar 10% – o lecţie impresionantă de viaţă

În preajma sărbătorilor de Anul Nou, mii de scrisori sunt trimise în fiecare zi de către copilaşi lui Moş Crăciun cu tot atâtea dorinţe dintre cele mai neobişnuite. În timp ce unii copii îşi doresc tehnică ultramodernă, jucării care vorbesc şi mănâncă, alţii s-ar mulţumi cu o pungă cu dulciuri. Daniel, un băieţel de 6 ani de la grădiniţa nr. 135 din capitală îl roagă insistent pe Moşu să-i aducă o nouă pereche de ochelari. El este unul dintre copii cu probleme grave de vedere. Vederea sa constituie doar 0,09% din cele 100%. Vede cu greu să citească, să se joace, să mănânce, să se îmbrace…

„Aproape nimic nu văd. Mă descurc doar datorită ochelarilor şi sunt bucuros că îmi pot pregăti tartine”, spune Daniel.   

La grădiniţa de profil din sectorul Ciocana, copii sunt învăţaţi cum să se descurce singuri. În fiecare zi aceştia împreună cu medicii, surorile medicale şi educatorii lucrează intens pentru a-şi recăpăta vederea. Datorită programului bine stabilit de dimineaţă până seara ei au diferite tratamente, ocupaţii, astfel, contribuind la dezvoltarea lor.

Datorită tehnicii ultramoderne mulţi dintre copii care au frecventat această grădiniţă şi-au recăpătat mai mult de jumătate din vedere, o spun cu mândrie educatorii grădiniţei.

Recent am participat împreună cu patronii unui centru optic din capitală la sărbătoarea de Crăciun de la grădiniţă unde copiii au recitat şi au colindat. Cei prezenţi, bineînţeles, că au venit şi cu daruri pentru copiii, dăruindu-le câte o pereche de ochelari, vitamine speciale pentru vedere, dulciuri şi jucării.

„Consider că este obligaţia fiecărui cetăţean să ajute pe cineva dacă are posibilitate. În familia noastră din 5 persoane, 4 poartă ochelari, poate şi asta a fost un motiv care ne-a sensibilizat mai mult. Să văd ramele noastre de ochelari la ei este o împlinire sufletească şi dacă fiecare s-ar gândi ce poate face el pentru aproapele său ar fi minunat”, a declarat Lucia Berdos, oaspetele grădiniţei, dorindu-le copiilor multă sănătate şi să-şi recapete vederea cât mai repede pentru a vedea această lume în toate culorile ei frumoase.

Grădiniţa înfiinţată în 1979 numără peste 100 de copii.

P.S. După această vizită impresionantă am înţeles că suntem norocoşi cei mai mulţi dintre noi pentru că putem vedea, putem aprecia lucrurile aşa cum sunt ele, nu doar după simţuri, putem să ne descurcăm singuri. Ei, însă, zi de zi învaţă a supravieţui. Haideţi să le întindem o mână de ajutor şi să contribuim cu ce putem noi. Haideţi să fim mai buni!!!

Material publicat şi pe allfun.md.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s