RM – profesorii primesc câte 2.427 de lei, iar cei din UE câte 7.000 euro

Ieri, în toate instituţiile de învăţământ a fost mare sărbătoare. Profesorii au primit felicitări, flori şi multe, multe mulţumiri de la cei care le-au fost sau care le sunt elevi. De ziua lor profesională, cei peste 65 mii de dascăli, cel puţin pentru o zi, au fost în centrul atenţiei, indiferent de problemele cu care se confruntă, au găsit zâmbetul necesar pentru a fi fericiţi.

Da, cu regret trebuie să recunoaştem că salariile profesorilor din Republica Moldova sunt mici şi foarte mici comparând cu munca titanică pe care o depun sau cu salariile dascălilor din alte ţări. Astfel, aceştia fac parte din categoria celor mai prost plătiţi angajaţi din Moldova. Spre exemplu, salariile învăţătorilor din Federaţia Rusă sunt aproape duble, iar a celor din UE depăşesc de zeci de ori.

La moment, dascălii noştri sunt remuneraţi doar cu 2427 lei, în timp ce în Luxemburg, spre exemplu, un profesor primeşte un salariu mediu lunar de peste 7.000 de euro, în Danemarca – aproximativ 5.000 de euro pe lună.

Totuşi, profesorii care activează în cadrul instituţiilor de învăţământ privat se bucură de un salariu mai mare. Acolo şi condiţiile sunt diferite, doar că la noi nu sunt atât de multe şcoli private care să ofere o altfel de posibilitate profesorilor.

În curând se va deschide o şcoală „ABeZe” pentru copii unde se vor studia bunele maniere, atât de necesare în familie, dar şi în societate. Şcoala, de fapt, va fi în formatul unor cursuri unde copii de vârsta curpinsă între 6 şi 10 ani vor avea posibilitatea să-şi evidenţieze personalitatea. Sediul acesteia se va afla în centrul capitalei, pentru a oferi posibilitatea copiilor din orice sector al or. Chişinău să se poată deplasa uşor.

Cunosc multe detalii despre acest proiect realizat de o echipă de profesionişti care se crede a fi unul de succes, dar mai multe detalii vă voi oferi în unul din materialele următoare de pe blog.

P.S. Datele statistice arată că pe teritoriul ţării activează 1489 şcoli, gimnazii şi licee, inclusiv 5 şcoli serale şi 1484 şcoli de zi.

3 gânduri despre &8222;RM – profesorii primesc câte 2.427 de lei, iar cei din UE câte 7.000 euro&8221;

  1. Eu spre exemplu ma bucur ft mult ptr copiii care vor studia intr-o astfel de scoala.Vor avea posibilitatea sa invete ceva util care ii va ajuta pe tot parcursul vietii.Sper sa fie un succes aceasta scoala.Si sa se vada „de la o posta” schimbarea,ptr ca sa recunoastem…putini sunt acei oameni in tara noastra care stiu intradevar ce inseamna bune maniere si cu atit mai putin sa le puna in practica! Asadar multa BAFTA!!! 😉

  2. Nu ca pentru copiii cuprinsi intre varste dar si adultilor le este necesar! mie personal imi trebue. merg personal sa ma inscriu cind se deschide sper sa ma primeasca!:)

  3. „în timp ce în Luxemburg, spre exemplu, un profesor primeşte un salariu mediu lunar de peste 7.000 de euro, în Danemarca – aproximativ 5.000 de euro pe lună”
    Totul depinde de conducatori. Cu cat acestia fura mai mult si sint mai incapabili cu atat salariile profesorilor si medicilor sint ,mai mici. Mai ales ca politicienii dezvolta si complexe. Ei au terminat cate o facultate anonima in timp ce profesorii si medicii au facut facultati adevarate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s