Lu-tu-răs

Notă. Material publicat şi pe allfun.md

P.S. Lu-tu-răs este forma inversă a cuvântului să-ru-tul.

Ştiu că în aceste zile de criză politică toată lumea este axată pe problemele politice, economice, dar eu am zis să mă abat niţel de la normă. Astfel, căutând o poză pe net am găsit cu totul altceva decât îmi doream, dar care m-a făcut să „răsfoiesc” aceasta pagină şi să citesc până la sfârşit.

Am găsit atâtea detalii interesante despre arta sărutului că am început să caut mai multă informaţie, aducând o precizare şi pentru cei care s-ar crede mari cunoscători şi bine experimentaţi în domeniu că mereu se poate de inventat ceva nou.

Legenda spune că sărutul a fost inventat de cavalerii medievali, care, astfel, verificau dacă soţiile lor au băut mied (mead = mied în română este vechiul nume englezesc al vinului din miere) atunci când s-au aflat ei departe de casă. Deşi o altă poveste spune că, în trecut, unele fete tinere credeau că un copil este rezultatul unui sărut pasional, această mentalitate s-a mai păstrat până în zilel noastre. Deseori aud persoane mai în vârstă care spun, râzând, de fapt, cum cu vreo … ani în urmă, pe atunci când nu existau televizoare şi internet tinerii aşa şi credeau că în urma unui sărut se poate naşte un copil. Ştiu, pare amuzant, dar asta a dus la popularizarea sărutului.

Vă mai amintiţi de primul sărut, primit sau dat pe furiş încă de pe când eraţi la grădiniţă? Vă mai răscoleşte sufletul atunci când vă gândiţi la un sărut nevinovat din spatele şcolii? Probabil vă trec şi acum „fiori calzi” la gândul primului sărut franţuzesc oferit cu multă pasiune.

Totuşi, căutând mai atent printre zecile de pagini care redau acest cuvânt pe net am aflat că sărutul poate fi şi dăunător!? Cică un semn de îngrijorare ar trebui să apară atunci când unul dintre parteneri suferă de vreo boală sau când acesta prezinta leziuni în zona bucală.

„Din moment ce avem o serie de bacterii în corp (un studiu recent estimează că în corpul nostru ar putea exista până la 500 de specii diferite de bacterii), schimbul de germeni prin sărut este complet inofensiv. Potrivit doctorului Tierno, numai un procent de 1% din germeni, cunoscuţi sub numele de flora microbiană patogena, este dăunător. În acest caz, trebuie evitat orice schimb de salivă sau contact intim”.

De asemenea, mononucleoza infecţioasă sau febra glandulară este o boală ce se transmite prin intermediul salivei şi este cunoscută, în limbajul comun, sub denumirea de „boala sărutului”.

În concluzie, nu este nevoie să fii germofob, ci doar să-ţi exerciţi bunul simţ şi să ai grijă de propria igienă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s