3+1 preşedintele Republicii Moldova – Constantin Tănase

P.S. Marian Lupu, Zinaida Greceanâi, Natalia Gherman + Constantin Tănase

De la bun început aş vrea să menţionez că materialul scris nu are vreo conotaţie politică, subliniind că nici eu nu fac parte din nici un partid politic şi nici nu am vreun simpatizant în acest sens. Din atare motive îmi permit să propun şi eu o candidatură pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, subiect arhidiscutat de doi ani de zile (din 2009).

Potrivit unor surse demne de încredere (folosesc şi eu această sintagmă tot mai populară în ultima perioadă în rândul jurnaliştilor) că preşedintele ţării nu va fi ales în această toamnă, chiar dacă liderul PLDM, Vlad Filat şi liderul PL, Mihai Ghimpu au dat asigurări că acest lucru se va întâmpla în timpul apropiat (dar, iarăşi, te pui cu mintea moldovanului, dacă se întâmplă şi eu n-am dreptate). Să vedem!.

Deja este cunoscut că AIE îl propune la funcţia de preşedinte al statului pe Marian Lupu, PCRM-ul o vrea pe Zinaida Greceanâi, o perioadă s-a vehiculat ideea că ar putea fi înaintată candidatura viceministrului de externe Natalia Gherman, dar eu vin cu o nouă propunere: editorialistul cotidianului independent „Timpul” Constantin Tănase.

Nu că aşa avea ceva în comun cu personalitatea menţionată, chiar nici nu ştiu dacă a auzit de mine, dar se vede că luptă cu înverşunare pentru adevăr, pentru valori, aducând argumente serioase, palpabile şi nu doar promisiuni.

Citând un titlu publicat în ziarul Timpul, directorul căruia este C. T. sunt de acord că „Constantin Tănase este vulcanul ce erupe prin cuvânt”.

Acum stau şi mă gândesc, totuşi, dacă ar ajunge la putere Constantin Tănase s-ar schimba firea sa critică sau ar deveni la fel ca mulţi alţii care în campania electorală sunt nişte mieluşei cuminţi şi darnici, dar după ce au ajuns acolo sus devin duri ca stânca de neclintit. Şi aici nu pot să nu-l citez pe scriitorul Ianoş Ţurcanu, care a spus în recenta sa carte de aforisme „chiar cea mai elegantă cravată nimereşte în borş măcar o dată”.

Amintind din istoria celor doi ani de când nu avem un preşedinte de ţară pot spune că timp de 2 ani, au fost 4 tentative de alegere a șefului statului soldate cu eșec, deoarece AIE nu întruneşte numărul necesar de voturi, 61.

Pe 20 mai 2009 aleşii poporului (PCRM cu 60 de voturi în Parlament) au făcut prima tentativă de alegere a şefului statului înaintând candidatura Zinaidei Greceanâi şi a medicului neurochirurg, Stanislav Groppa, după care a fost anunţată data de 28 mai, pentru ca, totuşi, să fie amânată pentru 3 iunie, pe motiv că pe 28 mai creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului.

Din motive că deputaţii din AIE, cei 41, nu s-au prezentat la şedinţă Parlamentul a fost dizolvat, iar la 29 iulie au fost organizate alegeri parlamentare anticipate. Apoi a urmat data de 10 noiembrie, iar în calitate de preşedinte s-a propus candidatura lui Marian Lupu şi, evident, comuniştii n-au votat.

Încă o încercare de alegere a şefului statului a avut loc la 7 decembrie – soldată cu eşec, iar Parlamentul a fost din nou dizolvat şi peste un an, pe 28 noiembrie 2010, au fost organizate alegeri parlamentare anticipate.

Un gând despre &8222;3+1 preşedintele Republicii Moldova – Constantin Tănase&8221;

  1. Constantin Tănase nu este echidistant, ar fi pur si simplu inca un candidat de la AIE.

    AIE deja are un candidat – Marian Lupu.

    Candidaturile trebuie sa fie acceptabile si de opozitie, altfel care ar fi sensul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s