8 ani la stomatologie – 140 mii lei

Pentru a fi student la facultatea Stomatologie de la Universitatea de Medicină „Nicolae Testimiţanu” din Chișinău trebuie să scoţi din buzunar 20.300 lei, suma contractului din anul de învăţământ 2010-2011 (pentru 2011-2012 urmează să fie aprobată). Pentru studenții străini taxa de studii, anul trecut a fost 58 mii lei (3.500 euro).

Astfel, această facultate deține topul celei mai scumpe din cadrul instituțiilor superioare de învățământ din R. Moldova.

Totuși, chiar din prima zi de depunere a actelor pentru admitere sunt foarte mulți tineri care optează pentru această facultate. Întrebați de reporterul ARENA, mai mulți părinți recunosc că suma contractului este foarte mare, ”dar ce să facem, sperăm să avem acești bani toți anii”, a spus Galina din or. Bălți. Vera Sorici din or. Nisporeni a menționat, dacă fiica își dorește cum să nu găsească acești bani. ”O să găsesc eu bani, în acești 8 ani, dacă nu o să ne ajute și fiul mai mare, dar trebuie să îi facem pe plac fiicei”.

Acesta este doar începutul. Așa au spus și părinții Mihaelei Buraga, studentă în anul V, care o ajută și în prezent. ”20 mii lei este o sumă extrem de mare pentru un tânăr care nu are aceşti bani, dar este ajutat de părinţi. Mai mult Mihaela spune că ”această facultate nu este pentru fiecare categorie de populaţie, doar pentru cei care au bani”.

”Sigur, este foarte mare această sumă, dar dacă ar fi să încep studiile încă o dată, aş alege tot stomatologia, pentru că îmi place foarte mult”, a mai spus Mihaela.

Mihaela a început să lucreze din anul III de facultate, astfel acumulând experienţă, pentru ca mai repede să-şi restituie o parte din banii investiţi în studii. ”Am început să lucrez în calitate de soră medicală, la fel şi acum, în timpul anului lucrez câte 3 ore, iar vara toată ziua, pentru că unii medici spun că este posibil să îţi restitui aceşti bani în timp de 3 ani, după finisarea studiilor”.

Potrivit unor surse, din rândul studenţilor la stomatologie, am aflat că cererea este foarte mare şi, pentru a ajunge student la această facultate, unii tineri sunt nevoiţi să achite şi 5 mii euro pentru un loc la contract. De asemenea, unii studenţi, la examene achită de la un cadou de peste 200 lei până la o taxă de 500 euro.

„Tinerii care optează pentru profesia de stomatolog trebuie să-şi definească ferm scopul dorit”

Dumitru Sârbu, conferenţiar universitar, medic stomatolog la clinica stomatologică „Omni dent”, chirurg oro-maxilo-facial, doctor în medicină este de acord că suma contractului la stomatologie este impunătoare, dar, în același timp se întreabă: oare poate oricine ajunge în calitate de medic?

Sârbu activează în domeniu de 15 ani, timp în care a reuşit să opereze mii de pacienţi. De aceea, spune că tinerii care optează pentru profesia de stomatolog trebuie să-şi definească ferm scopul dorit, indiferent de obstacole (suma contractului exagerat de mare, timpul îndelungat de studii, noţiunile complicate, concurenţa mare, etc). ”Activitatea profesională a unui medic stomatolog îi aduce satisfacţie morală din lucrul realizat, dar şi din bucuria pacientului sănătos”.

Contactat de ARENA, decanul facultății de stomatologie, Ion Lupan, nu a putut spune care va fi suma contractului în acest an, nici care este suma contractului pentru studenții străini. A ținut să menționeze doar că este o specialitate care s-a dezvoltat furtunos chiar și la modalitatea de predare și la metode. ”Studenții optează pentru această facultate deoarece își găsesc de lucru mai ușor și este o meserie mai bine plătită”.

„Meseriile care oferă șansa îmbogățirii prin definiție sunt bogate”

Mihail Șleahtițchi, ministrul Educației a explicat că suma contractului fiecărei universități se stabilește împreună cu rectorii universităților, ”după care ministerul vine cu o propunere către Guvern. Evident că taxa va lua în calcul prețurile care există pe piață, curentul electric, gazele, agentul termic, etc”.

Ministrul susține că taxele sunt foarte mari la specialitățile care în perspectivă vor aduce posesorului de diplomă salariu bun, cum ar fi avocatul, stomatologul, economistul. ”Meseriile care oferă șansa îmbogățirii prin definiție sunt bogate”, a spus Șleahtițchi.

Studenții străini care optează pentru acceași facultate în R. Moldova, indiferent că folosesc aceleași instrumente, aceleași manuale, achită o sumă de aproape 3 ori mai mare – 58 mii lei (3.500 euro). La acest capitol, ministrul Educației, a explicat că ”noi ne raliem la nivelul lor de viață și la veniturile care există acolo. Însă, acești bani fiind comparați cu alte universități ale lumii sunt foarte mici”.

8 ani de studii – circa 140 mii lei, în timp ce salariul mediu lunar este de 3134 lei

Studiile la stomatologie durează 8 ani: 5 ani medicina generală şi 3 ani rezidentura. Astfel, dacă e să facem un calcul, atunci timp de 8 ani se achită pentru studii în jur de 140 mii lei (pentru că suma contractului variază în fiecare an), în timp ce salariul mediu lunar al unui lucrător în aprilie 2011 constituia, potrivit Biroului Național de Statistică, 3134 de lei.

Menționăm că, pentru anul de studii 2011-2012, la facultatea Stomatologie sunt prevăzute 24 de locuri la buget și 86 la contract.

Material publicat pe arena.md.

3 gânduri despre &8222;8 ani la stomatologie – 140 mii lei&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s