Emoţiile de la BAC se pot compara cu cele de la concursul „Singer of the World”?

În fiecare an, în această perioadă a verii elevii claselor a 12-a trec prin momente groaznice și emoții de nedescris (spun asta pentru că mi s-a întâmplat și mie). Mai întâi pregătirea pentru examene, apoi zilele în care ai impresia că îți sare inima din piept văzând atâtea ”amenințări” și atâtea reguli impuse în timpul examenelor, după care trebuie să aștepți alte două săptămâni până afli rezultatele.

În acest an, BAC-ul s-a bucurat de o mediatizare mult mai mare ca anii precedenți, așa fiind scoase la iveală mai multe nereguli că ai impresia că aceste examene sunt necesare doar pentru a se mai îmbogăți cineva. ”Sumele variază de la examen la examen. Un test rezolvat costă 800 de lei, dar se mai adaugă o sumă pentru persoana care transmite copiuțele”, a spus un oficial din cadrul Ministerului Educației.

Pe toată această perioadă oficialii au tot trâmbițat despre corupție, despre modalități de copiere, despre rezolvarea testelor de către profesori, dar nu a spus nimeni despre cazurile de corupție din rândurile lor.

Azi dimineață la una din știrile realizate de mine pe arena.md, la acest subiect, am văzut comentariul acesta: ”Eu nu stiu cine sunt reprezentantii, care asista la bac de la minister, dar anul acesta a plecat la Chisinau cu 15 mii de lei in buzunar si mai vorbesc de lupta cu coruptie. Pestele de la cap se strica, dar se curata de la coada se stie de mult acest proverb. Asa ca capul si coada au gasit un consens, deci infloreste coruptia in ministerul de invatamint”.

Nu știu de ce, dar îmi vine să îl cred pe cel care a scris comentariul, sunt foarte puține cazurile, în toate domeniile de activitate din R. Moldova, unde nu se dă ”mită”. Totuși, pentru următorii ani, Ministerul Educației își propune să schimbe modalitatea de desfășurare a examenelor, ”pentru a stopa goana notelor de 10 nejustificate, copiatul și emoțiile exagerate ale părinților”, să pună aparate de bruiaj în toate centrele pentru a diminua legătura telefonică mobilă, etc.

Acum mă gândesc oare merită să comparăm aceste emoții cu cele trăite de soprana Valentina Naforniță, câştigătoarea, din cei 600 de participanți, a concursului internaţional de muzică clasică „Singer of the World 2011”, desfășurat sub egida BBC de la Cardiff, din 19 iunie, care m-a impresionat enorm după ce am discutat cu ea, la Chișinău.  

Aparent putem spune că da pentru că atât elevii cât și Valentina se pregătesc din timp, au emoții, au susținere de la cei apropiați. Totuși diferența dintre cei doi este că Valentina a obținut un succes care îi deschide aproape orice ușă, în schimb viitorii studenți se mulțumesc cu o admitere la Universitate.

P.S. Admiterea la universități va avea loc începând cu 18 iulie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s