Totul se face doar prin cultură. MULŢUMIM adevăratelor valori naţionale

În sfârşit, oamenii de artă vor avea o zi a lor, în care toţi îşi vor aminti de ei, „Ziua Naţională a Culturii”, sărbătorită în acest an pe 20 mai. Ei, cu această ocazie am fost aseară la concert, cei drept unul de excepţie. Spunea cineva de pe scenă: „Probabil, Palatul Naţional, n-a adunat niciodată atâta lume bună, atâtea nume importante„.

Într-adevăr nu este atât de uşor să îi vezi în acelaşi moment şi pe Nicolae Botgros, Ion Ungureanu, Mihai Cimpoi, Gleb Sainciuc, Vitalie Rusu, Mihai Munteanu, Nicolae Dabija, Eugen Doga, Gheorghe Mustea, Marian Stârcea, Andrei Strâmbeanu, Paulina Zaftoni, Dina Cociuc.

Chiar dacă nu au fost în sală, merită tot respectul nostru: Mihai Volontir, Maria Bieşu, Anastasia Lazariuc, Ion Suruceanu, Zinaida Julea.

Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Emil Loteanu, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan sunt nume sonore care au plecat de mult în nefiinţă, dar care ne veghează cu amintirile de acolo de sus.

Are mare dreptate dirijorul Orhestrei Simfonice a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” Gheorghe Mustea când spune despre cultură că este curăţenia sufletului. „Ea se începe din familie, se prelungeşte la şcoală, iar copii noştri trebuie să îi educăm despre cultură cu 9 luni înainte de a se naşte”.

E foarte greu de redat în cuvinte zecile de emoţii şi de fiori de plăcere care mă cuprindeau văzând atâta artă adevărată. Într-adevăr, arta nu are asemănare, cu ea poţi alina orice durere, orice tristeţe. Noi, spectatorii, însetaţi de cultură aplaudam necontenit şi încă mai aveam putere, pentru că pe scenă urcau doar valori importante ale culturii noastre naţionale.

Ei şi cum fiecare eveniment mai important nu se petrece fără vreun politician, aseară a venit Marian Lupu, preşedintele interimar, bogat în fraze siropoase şi greu de înţeles şi-a exprimat adânca plecăciune pentru oamenii de artă, menţionând că a venit timpul să investim în cultură.

Sigur că a aruncat în stânga şi în dreapta cu tot felul de promisiuni pompoase, frumoase asigurându-i pe cei prezenţi că este părtaşul ideii de a investi în cultură şi că o să rezolve multe. Dle Lupu să ştiţi că noi, în special jurnaliştii, vom urmări evoluţia lucrurilor şi cu siguranţă vă vom da aprecieri la sfârşit de an.

Acum ne întrebăm: oare cei care ne promovează ţara departe de hotarele ei numai de asta au nevoie, de promisiuni, de spectacole în care, în calitate de protagonişti principali, sunt tot ei, oare pentru asta se dedică? Nu, domnilor guvernanţi, ei au nevoie de altceva. După discuţiile cu mai mulţi creatori ai culturii noastre am înţeles că au nevoie de finanţări, „pentru că sunt catastrofal de mici”, de salarii, de reparaţia clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea, de pensii normale. În acest scop, propun de elaborat o politică serioasă în domeniul culturii, de mai multă susţinere din partea statului: scutirea de la plăți comunale, deplasări, foi pentru odihnă, etc.

P.S. Totuşi, vreau să închei pe o notă optimistă spunând că arta este nectarul depozitat al sufletului uman.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s