Valeriu Cosarciuc, ministrul reformelor agricole

NOTĂ: Interviul a fost publicat pe 29 Ianuarie 2010 pe site-ul politik.md

Tot ceea ce face îi reușește foarte bine, astfel se face că Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii, a avut mereu doar posturi de conducere. După ce a obţinut diploma de inginer specializat în tehnologia construcţiei de maşini, strunguri şi instrumente, în 1977 a lucrat în calitate de inginer tehnolog. Foarte repede a avansat în funcție, astfel din 1986 devine tehnolog principal, din 1989 a ocupat funcţia de director al Uzinei „Agroteh”, iar din 1995 a fost ales preşedinte al Consiliului de conducere al SA „Moldagrotehnica”. Timp de doi ani (1999-2001), VIP-ul acestei săptămâni, a deţinut funcţia de viceprim-ministru în Guvernul Braghiş, iar din 2001 este deputat în Parlament. Îi place foarte mult să facă glume, să fie o persoană sinceră, cunoaște limba engleză și rusă. Este implicat activ în reforma agrară de după perioada comunistă. Reforme despre care puteți citi în interviul de mai jos. Aici aflați dacă au căpătat oamenii încredere în noua guvernare, dacă este binevenită modificarea Constituției, care sunt nemulțumirile ministrului sau cum reacționează familia la programul său atât de încărcat.

1. Raportul privind 100 de zile ale guvernării liberal-democrate spune că, prin „acţiuni energice, s-a reuşit gestionarea competentă a impactului crizei economico-financiare”. Spuneţi, vă rog, care au fost primele măsuri întreprinse de Ministerul Agriculturii?
Ministerul Agriculturii a avut drept obiectiv să creeze agenților economici libera circulație. Am eliminat restricțiile la exporturile de struguri, la exportul vinului în vrac, am modificat legea viei și a vinului și am eliminat restricțiile de exportare a lor. Totodată am impus testarea fiecărei partide de vinuri pentru export, am eliminat marca comercială pentru ca agenții economici să poată promova afacerile. De asemenea, am elaborat un proiect de lege în ceea ce privește restructurarea Moldova – Vin și Aroma.
2. Care este efectul deblocării exportului vinului în vrac şi al eliminării barierelor la exportul de struguri? Ce alte măsuri pozitive au fost luate pentru creşterea competitivităţii produselor pentru export?
Prin măsurile care au fost întreprinse de către Guvern s-a creat oportunitatea pentru agenții economici din domeniul vinificației și viticulturii de a lucra și a promova producția. Pentru că în perioada comunistă țăranul se ocupa cu creșterea strugurilor, dar nu aveau voie să-i vândă în export, astfel țăranul nu putea avea folos din marfa sa. Am omis această măsură imediat ce a fost investit noul Guvern și o parte din struguri au fost exportați.
3. Comisia Europeană a acordat R. Moldova 15 mln Euro, programul „COMPACT”, oferă asistenţă nerambursabilă în valoare de 262 mln dolari SUA, ce efecte pozitive a mai avut asupra agriculturii deblocarea relaţiilor cu instituţiile financiar-creditare internaţionale?
În primul rând au fost deblocate relațiile cu FMI, a fost negociat memorandumul cu FMI care va fi semnat zilele următoare, ceea ce va permite ca R. Moldova să beneficieze de suport pentru acoperirea deficitului bugetar pentru anul 2010. Asta ne-a permis și nouă să planificăm o sumă pentru subvenționarea producătorilor agricoli pentru anul 2010. Comisia Europeană va lansa, începând cu luna iulie, un proiect special denumit ”creșterea competitivității economice în mediul rural” în valoare de 45 mln euro, iar prima tranșă este de 15 mln. euro. Acolo țăranii pot vinde producția sortată, împachetată și pusă în frigider, ceea ce le permite să fie pregătiți pentru post recoltare. O altă măsură ce va fi întreprinsă prin intermediul acestor programe este crearea de piețe agricole regionale. Este o oportunitate pentru țăranii care vor avea un loc fix pentru a-și vinde marfa. Crearea centrelor agroalimentare, pentru a putea fi creată infrastructura de distribuție internă a produselor în stare proaspătă (fructe, legume) și pentru a pregăti aceste produse la export.
4. Guvernul, în consultare cu mediul de afaceri, societatea civilă, partenerii de dezvoltare, a elaborat Planul de Stabilizare şi Relansare Economică 2009-2011. Care sunt sarcinile prioritare ale agriculturii prevăzute în acest Plan?
Prin intermediul acestui plan ne-am propus să asigurăm securitatea alimentară, ceea ce ar însemna să micșorăm importul de produse alimentare pe care le putem produce și să stimulăm exporturile. Cel mai important este să stimulăm exportul produselor cu valoare adăugată înaltă: de origine vegetală (plantarea multianuală), producerea legumelor în sol protejat, agricultura ecologică, sistemele de irigare, modernizarea entităților economice în domeniul agriculturii pentru ca țăranii să-și poată cumpăra tehnică. Un alt domeniu pe care-l vom promova sunt produsele cu valoare adăugată din domeniul animal, aici vom promova apariția minifermelor de creștere a porcilor și bovine și producerea laptelui. Vom stimula posibilitatea de creare a întreprinderilor mici și mijlocii.
5. În planul relansării creşterii economice, Ministerul Agriculturii a promovat prin Guvern noi reguli de import, în scopul liberalizării şi demonopolizării acestui segment de piaţă şi un sistem de monitorizare al preţului la carne şi la produse din carne pe întregul lanţ valoric. Care credeți că va fi efectul acestor decizii?
Noi am liberalizat total posibilitatea agenților economici în ceea ce privește importul de carne, dar și a produselor din carne. Dar nu am uitat de interesele producătorilor locali și am elaborat un proiect de lege la Guvern care săptămâna viitoare va fi aprobat privind tariful vamal. Modificarea prevede mărirea taxei la importul produselor din carne, ceea ce va ajuta ca producătorii locali să fie protejați. Și am mai elaborat un proiect de lege care sperăm să fie aprobat în curând, privind reglementarea produselor din carne. Astfel, noi credem că producătorii locali vor fi stimulați să acopere necesitățile pentru consumul intern.
6. Cum decurge onorarea obligaţiilor statului faţă de producătorii agricoli? Au început oamenii să-şi recapete încrederea faţă de stat, atât de zdruncinată de regimul comunist?
Guvernul a modificat legea bugetului pentru 2009 și prin ea agricultorii au căpătat 250 mln de lei, sumă direcționată spre restituirea taxei pe valoare adăugată pentru producția agricolă pe valoare adăugată pentru cei care au achiziționat chimicale și fertilizanți. Celelalte programe incluse în fondul de soluționare pentru 2010 sunt: plantarea livezilor, agricultura ecologică, compensarea primei de asigurare a produselor agricole. Prin faptul că Guvernul și-a onorat obligațiile față de țărani, cred că ei au înțeles că este unul serios și își onorează obligațiunile, acest lucru îl vom face și în 2010. Oamenii de afaceri au observat deja că nu este un control atât de strict din partea statului, nimeni nu le sechestrează peste noapte afacerile.
 7. Ce se poate întreprinde, în conformitate cu regulile economiei de piaţă, pentru a se evita creşterile de preţuri la produsele agricole?
 Pentru evitarea sau micșorarea produselor agricole trebuie să stimulăm și să avem productivitate în domeniul respectiv. Amintesc, în luna ianuarie a acestui an deja s-au micșorat prețurile la carne pentru că avem investiții făcute în această sferă și asta dorim să facem și mai departe. Vom face acest lucru prin crearea minifermelor, dar și crearea condiției apariției mai multor produse cu costuri mai mici.
8. Cu câtă speranţă priviţi perpetuarea Alianţei pentru Integrarea Europeană? Credeţi că va fi sau nu va fi modificată Constituţia, pentru a se evita alegerile anticipate?
AIE are o șansă unică pentru R. Moldova de a o transforma, de a promova reforme serioase în toate domeniile: economic, social, politic și ar fi păcat dacă în 2010 ne-am ocupa de alegeri. Sunt optimist în ceea ce privește modificarea Constituției, anunțarea unui referendum care ar putea să deblocheze situația de criză constituțională pe care o avem în acest moment.
9. Ce satisfacţii generale şi insatisfacţii are ministrul Valeriu Cosarciuc în fruntea Ministerului Agriculturii?
Noul guvern și eu, ca ministru, în acest Guvern vom promova politica care să fie în interesul cetățenilor. Sunt mulțumit că am reușit să realizăm mai multe beneficii producătorilor agricoli. Nu pot spune că sunt total mulțumit, pentru că întotdeauna mai este câte ceva de rezolvat. O altă activitate ce necesită foarte mult efort este inofensivitatea produselor de origine vegetală, trebuie să îndeplinim un șir de măsuri în ceea ce privește fortificarea instituțiilor care se ocupă cu controlul fitosanitar, etc. ceea ce ne va permite să ne extindem aria de export.
10. Cunoaștem că aţi fost şi vicepremier anterior, în Guvernul Braghiş. Era mai greu atunci, ca vicepremier, sau e mai grea povara acum, ca ministru al agriculturii?
Nu știu dacă putem cântări povara. Și atunci era o situație foarte gravă, era criza financiară, dar am reușit să avem o creștere economică, am reușit să achităm salariile, datoriile la pensii. Acum noi, membri ai Guvernului AIE suntem într-o perioadă încă mai grea, pentru că după 8 ani de guvernare comunistă, practic, au fost distruse bazele unei economii de piață funcționale. Se spune că orice problemă trebuie transformată în oportunitate și noi transformăm în oportunităţi acele situații complicate. Acum, noi, avem ca obiectiv să restabilim tot ce este legat de baza legislativă pentru ca agenții economici să poată activa nestingherit. Acum avem o sarcină foarte importantă, dar menționez că membrii guvernului actuali sunt angajați să promoveze politicile adecvate în sfera economică pentru a putea hotărî prin creșterea economică și problemele sociale existente.
11. Cum reacţionează familia la programul foarte încărcat de fiecare zi? Fiul Dvs. este un bun manager la întreprindere privată sau va fi un bun funcţionar de stat? 
Nu știu… Soția mea, Valentina este o persoană foarte înțelegătoare și reacționează adecvat situațiilor și corect pentru că eu nu sunt de un an în astfel de activitate. Sunt implicat în politică din 1989 și asta presupune foarte multă responsabilitate. Soția mea știe că eu întotdeauna mă voi întoarce acasă, indiferent cât de târziu se întâmplă acest lucru și eu îi sunt recunoscător pentru că mă suportă așa cum sunt. În ceea ce-l privește pe fiul meu nu cred ca va fi funcționar public pentru că este orientat să facă business.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s