Constantin Marin, preşedintele deopotrivă exigent, tolerant şi cooperant

NOTĂ: Interviul a fost publicat pe 24 Septembrie 2010 pe site-ul politik.md

Tradus din limba engleză, VIP (Very Important Person) înseamnă persoană foarte importantă. Spun aceasta nu pentru că nu ar cunoaşte cineva semnificaţia, dar pentru a evidenţia importanţa persoanelor care participă la realizarea interviurilor.

Constantin Marin, preşedintele IPNA Compania „Teleradio Moldova”, a devenit o persoană publică nu în  momentul în care a obţinut această funcţie, ci cu mulţi ani în urmă. În concepţia sa, o persoană publică devine din moment ce se află în serviciul public, atunci când el are de soluţionat probleme care îi afectează interesele oamenilor şi, respectiv, trebuie să se conformeze acestui nou statut.
Doctor în istorie, conferenţiar universitar, doctor habilitat în ştiinţe politice, fost decan al facultăţi de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Stat, spune că, dacă într-o zi s-ar trezi fără profesie, ar alege tot meseria de jurnalist. În televiziunea publică este deja pentru a treia oară, după absolvirea facultăţii în 1977 a lucrat timp de 5 ani, apoi în 1992 a revenit şi a fost cel care a creat o nouă redacţie „radio Moldova internaţional” şi din 5 februarie este pentru a treia oară.
Pentru a deveni un bun jurnalist, spune Constantin Marin, trebuie să fii în primul rând firesc(ă), pentru că altfel intervievatul o simte şi să ai abilităţi bune de comunicare.
Am un respect deosebit faţă de Constantin Marin nu pentru că este unul dintre profesorii mei preferaţi de la facultate şi l-am admirat dintotdeauna, dar pentru că a fost mereu o persoană foarte corectă, obiectivă şi sigur, foarte severă, aşa cum este firea unui decan.
Născut în prima zi a verii, VIP-ul acestei săptămâni spune că primul lucru pe care îl face dimineaţa e să includă postul de televiziune Moldova1 şi să privească emisiunea „Bună dimineaţa” sau să asculte emisiunile postului de radio Moldova. După o zi foarte grea de muncă, Constantin Marin, se relaxează comunicând cu cei dragi sau ascultând muzică. Este căsătorit, are o fiică şi un fecior pe care îi adoră, iar soţia sa reprezintă un etalon şi un sfetnic.
Despre politica de la noi, preşedintele Companiei „Teleradio Moldova” are o părere destul de bună, asemuind-o cu un avion ce se află în zona de turbulenţe. Însă ce crede despre politicienii noştri, cum vede dezvoltarea instituţiei pe care o conduce, în condiţiile actualei crize politice sau câtă credibilitate are pentru mass-media de la noi puteţi afla doar dacă veţi citi interviul de mai jos.
1. Au trecut aproape 8 luni din ziua în care aţi devenit preşedintele IPNA „Teleradio Moldova” care sunt succesele de care vă bucuraţi?
Este un răstimp prea scurt pentru a conta pe evoluţii spectaculoase în prestanţa Companiei. Totuşi  pot fi atestate unele schimbări în bine. Principala rezidă în modificarea percepţiei TRM de către consumatorii de informaţie difuzată de instituţia pe care am onoarea s-o reprezint. Iată doar câteva date din sondajele de opinii, efectuate în această perioada de către IRES şi IPP. În primul rând se constată că 50% din respondenţi consideră că TV şi radioul publice reflectă evenimentele din ţară corect şi nepărtinitor, iar 58% sunt de părerea, că Moldova 1 şi Radio Moldova tratează în mod egal actorii politici. Barometrul de Opinie Publică la aceşti indicatori are rezultatele de 41,6% şi, respectiv, 49,2 % pentru TV Moldova 1 şi 40, 8% pentru Radio Moldova. Cifrele de referinţă, în opinia mea, consemnează desluşit efectele reconsiderării de politici editoriale promovate în ultimele 8 luni la TRM. Acestea articulează pluralismul de opinii, diversitatea actorilor politici şi sociali, imparţialitatea şi echidistanţa, aplicarea multiplelor surse de informaţie în cazul subiectelor controversate etc. Mă bucură că recuperarea publică a IPNA Compania „Teleradio-Moldova, deşi e în debut, totuşi este remarcată şi salutată atât de experţii în media, cât şi de publicul de telespectatori şi radioascultători.
2. Ce va determinat să schimbaţi funcţia de decan la facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării pe cea de preşedinte al companiei IPNA?
A fost o provocare. Mai mulţi ani, monitorizând emisiunile TRM, am pledat pentru validarea companiei în calitate de piesă de rezistenţă a spaţiului public. Accederea prin concurs în funcţia de preşedinte al TRM a constituit, aşadar, un prilej conştient de a conferi substanţă efectivă pledoariei respective. Totodată am dorit să schimb ritmul vieţii mele. Recunosc: azi nu duc lipsă de revelaţii, dar şi de turbulenţe sau ambuteiaje profesionale. Acestea, în ansamblu, îmi fac viaţa consistentă şi palpitantă.
3. Care sunt reformele pe care le-a adus Constantin Marin la Teleradio Moldova?
Împreună cu Sandu Dorogan, director de radio, Angela Sârbu, director de televiziune, am înlăturat, în primul rând, cenzura. În al doilea rând, cu participarea directă a întregii comunităţi a companiei, am redeschis accesul la microfon pentru toţi actorii politici şi sociali, indiferent de preferinţele lor doctrinare. Am redat libertatea de creaţie şi readus pe agendă respectul faţă de demnitatea profesională a jurnaliştilor. Am conferit dimensiuni moderne segmentului de ştiri, acesta fiind ajustat la rigorile radiodifuzorului public etc. Din păcate, au rămas nesoluţionate foarte multe lucruri. Deocamdată nu am reuşit (financiar) să apreciem la justa valoare excelenţa şi performanţa profesională, extrem de lent, din lipsa de resurse financiare, se modernizează echipamentul din dotare etc. Totuşi, sunt încrezător în viitorul Companiei şi al angajaţilor ei.
4. Ce intenţionaţi să mai schimbaţi în cadrul televiziunii publice sau radioului naţional în timpul apropiat?
Multe urmează a fi făcute. Fireşte, preşedintele de unul singur puţin ce poate reuşi. Contez pe solidaritatea colegilor. Caietul de sarcini este voluminos. Esenţialul rezidă, cred, în a fortifica încrederea publicului nostru în onestitatea şi buna credinţă a Companiei şi, concomitent, în sporirea competitivităţii ei profesionale, precum şi în cultivarea mândriei în rândul angajaţilor pentru apartenenţa la TRM.   Dacă e să mă refer la ceva concret, palpabil, doresc ca fiecare membru al echipei noastre să aibă acces la tehnologiile digitale şi să aibă parte de un salariu demn.
5. Cum vedeţi dezvoltarea instituţiei pe care o conduceţi în condiţiile actualei crize politice din RM?
IPNA Compania „Teleradio-Moldova” a pornit pe făgaşul valoric al radiodifuzorilor publici. Acest curs trebuie menţinut, indiferent de conjunctura politică din ţară.
6. Ce părere aveţi despre politicienii de la noi?
Fiecare îşi face meseria cum o poate. Datoria noastră e să-i tratăm echilibrat şi fără pasiune.
7. Cine dintre cei 4 lideri politici aflaţi la guvernare vă inspiră mai multă încredere, siguranţă şi un viitor mai bun în ziua de mâine?
Sunt părtaşul celor care promovează valorile cetăţeanului şi ale libertăţii presei.
8. Eraţi considerat un decan şi un profesor sever, dar apreciat. Cum vă descurcaţi acum fără prelegeri?Vă este dor?
Nu am abandonat definitiv câmpul academic. Am ore la ciclul universitar de master, exercit tutelarea cercetătorilor care-şi fac studiile de doctorat şi postdoctorat.
9. Câtă credibilitate îi daţi mass-mediei din RM?
Dacă acceptăm scala valorică de 10 puncte, atunci credibilitatea mass-media de la noi, în viziunea mea, este undeva la mijloc. Desigur, fiecare instituţie media îşi are ratingul ei. Unele se apropie de 10, iar altele, din păcate, rămân la nivelul 0-1.
10. Aţi activat timp de 5 ani în calitate de decan al facultăţi de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea de Stat, care sunt impresiile despre jurnaliştii studenţi, aţi observat evoluţii în profesionalismul şi aspiraţiile lor?

Pe durata activităţii la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării (peste 25 de ani) am avut parte de studenţi diferiţi: unii motivaţi profesional, alţii nu prea sau deloc. Oricum, obiectivul formării universitare a constat întotdeauna în a dezvolta competenţele profesionale ale studenţilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s