Omul schimbărilor – Marian Lupu

NOTĂ: Interviul a fost publicat pe 10 Iulie 2009 pe site-ul politik.md

VIP-ul acestei săptămâni, cred, este așteptat de cei mai mulți dintre voi, dragi cititori. În urma sondajului pe care îl desfășoară portalul nostru informațional în stradă, dar și cel plasat pe site, am înțeles că Marian Lupu este cea mai solicitată personalitate pentru a ne acorda un interviu. Iar întrebările selectate pentru VIP-ul săptămânii, sper să fie pe măsura așteptărilor voastre. Inteligent, carismatic, galant a știut să impresioneze prin puterea cuvântului său. Cariera politică a lui Marian Lupu a demonstrat că nimic și nimeni nu poate să-l împiedice să-și ducă la bun sfârșit scopul. Dacă vreți să aflați cum se vede ex-președintele Parlamentului în funcția de președinte al țării, dacă se ocupă cu grădinăritul sau ce surprize îi face soției sale, citiți în interviul de mai jos.

1. Dacă ați fi o altă persoană, cum ați comenta ieșirea domnului Marian Lupu din PCRM și aderarea la PDM?
Aş spune că uite, Marian Lupu a decis să plece dintr-o formaţiune politică, recunoscută prin autoritarismul ei. Aş aprecia faptul, că Marian Lupu a ales să consolideze stânga eşchierului politic moldovenesc, care în ultimii ani a fost dezbinată de ambiţiile neconstructive ale unor lideri de partide. De asemenea, aş recunoaşte, că odată cu venirea lui Marian Lupu în fruntea PDM, acest partid a primit o şansă reală să obţină un scor bun la alegeri, dar şi Dumnealui s-a ales cu o echipă de politicieni experimentaţi şi echilibraţi cu o capacitate intelectuală deosebită. Şi că într-adevăr electoratul care nu este caracterizat prin opţiuni extremiste şi care până acum nu s-a regăsit în demersul niciunei forţe politice de stânga sau de dreapta, are acum o ofertă politică viabilă. Şi, desigur, i-aş ura succes!
2. Funcția de Președinte a R. Moldova reprezintă o treaptă de evoluție a unei persoane care a ocupat postul de Președinte a Parlamentului?
Constituţional vorbind, nu. Şi nici nu cred că funcţia de preşedinte al unei ţări poate fi privită prin prisma evoluţiei unei cariere. A fi Preşedinte al unei ţări, în cazul nostru, al Republicii Moldova, înseamnă să fii gata să-ţi dedici ani de zile unei munci foarte grele, în care zi de zi trebuie să rezolvi probleme şi situaţii de care depinde viitorul Patriei tale. Să înveți arta unei gestionări supreme, în care nu este loc de ambiţii personale sau de partid. În fine, munca şi rostul unui preşedinte de ţară nu este ceea ce se vede la televizor, adică vizite, întâlniri şi discursuri. Munca cea mai importantă este în spatele camerelor de luat vederi şi se apreciază în factori foarte concreţi, cum ar fi: bunăstarea fiecărui om, imaginea şi importanţa unei ţări pe plan internaţional, speranţa în viitor şi realizări concrete la capitolul politic, economic şi social. Nu are nimic cu cariera, chiar dacă recunosc că, într-adevăr, nu există o funcţie mai importantă decât aceasta.
3. Cum credeți, la etapa actuală ce reforme sunt necesare în vederea consolidării societății moldovenești?
În primul rând, avem nevoie de o “reformă” a propriei mentalităţi. Sunt profund îngrijorat de războiul politic declanşat în societatea moldovenească, care ar putea să se transforme într-o catastrofă socială şi criză de stat. Avem nevoie de spirit de colaborare şi de curaj în numele binelui comun. Nu cred, că o consolidare socială se realizează prin reforme administrative. Liniştea şi pacea socială se realizează prin dialog real şi constructiv, prin respectarea interesului naţional şi al fiecărui cetăţean. Aceasta este reforma pe care trebuie să o facem: restabilirea supremaţiei legii şi schimbarea calităţii guvernării pentru a restabili încrederea societăţii în aceasta.
4. Cum ați reacționa dacă alegerile anticipate ar fi falsificate?
Aş prefera să nu fie falsificate. În general, avem nevoie de adevăr, care este esenţial pentru o activitate politică normală şi rezultativă. Avem nevoie de bun simţ în politică şi cred că e timpul să revenim la aceste valori. În situaţia în care R. Moldova se confruntă cu o criză politică şi economică profundă, nu am avea nevoie de noi motive pentru dezbinare.
5. Cum definiți clasa politică din R. Moldova?
Sper că este un grup de oameni, care doreşte să schimbe lucrurile în bine, să ofere ţării o şansă de a progresa. Totuşi, uneori se lasă prea mult ghidată de interesele de moment, fără a vedea pădurea după copaci. Dar nu vreau să cred că vreunul dintre colegii politicieni nu vrea să-şi servească ţara şi poporul. Altceva este, că fiecare o face în felul său, conform capacităţilor şi cunoştinţelor. A fi un politician înseamnă, în primul rând, să fii o persoană pregătită să ei decizii de care depinde viitorul tuturor compatrioţilor tăi şi nu numai a unui grup restrâns de oameni.
6. Domnule Lupu, vă place să vă ocupați cu grădinăritul, dacă nu, care sunt ocupațiile care vă relaxează?
Grădinăritul în sens direct sau filosofic? (râde). Dacă este în sens filosofic, îmi place să meditez, să-mi analizez comportamentul propriu şi al oamenilor care mă înconjoară, să încerc să scap de unele “buruiene” comportamentale sau verbale. Dar dacă mă întrebaţi despre grădinăritul propriu-zis, n-am prea avut ocazia să-l practic din lipsă de timp şi din motivul că locuiesc la bloc. Mi-ar place să îngrijesc o grădină de trandafiri, dar deocamdată mă limitez la câteva ghivece cu flori, pe care le mai ud câte o dată, sau îi ajut soţiei să le schimbe solul în primăvară. În ceea ce priveşte ocupaţiile care mă relaxează, deocamdată este doar sportul – înot, sala de forţă şi şah. Atunci când îmi permite orarul.
7. Care sunt preferințele Dvs. culinare?  
Soţia mea este o norocoasă. Mănânc orice, nu am pretenţii la capitolul gastronomie.
8. Vă conduceți după anumite modele în educarea copiilor Dvs.?
Cel mai bun model, şi asta am învăţat-o de la părinţii şi bunicii mei, este puterea propriului exemplu. Şi mai e ceva – trebuie să înveţi, ca părinte, să-ţi tratezi copiii ca personalităţi, să le acorzi suficientă libertate de decizie, doar ghidându-i şi ajutându-i atunci când au nevoie.
9. Cât de des îi faceţi surprize soţiei Dvs.? Şi ce anume obişnuiţi să-i oferiţi?
În ultimul timp, cea mai bună surpriză erau câteva ore în plus, pe care puteam să le petrec alături de familie. Ştiu că au simţit lipsa mea. Dar dacă este vorba de cadouri, sunt un bărbat obişnuit – îi aduc flori, uneori îi ofer un parfum sau o cină romantică.
10. Goethe a spus: ”pentru orice realizare primul pas este curajul”, care este opinia Dvs. față de această afirmație?
Perfect adevărată şi vreau să fie profetică în cazul meu. Am avut curajul să plec din PCRM şi sunt decis să realizez multe în cariera mea politică în noul format.
11. Care este ultima carte citită de către actualul președinte al PDM și ce recomandați să lectureze cititorii portalului Politik?
Ultima carte citită este “Îndrăzneala de a spera” semnată de B. Obama, Preşedinte al SUA. În ceea ce priveşte recomandările, citiţi orice carte bună, din care aveţi ce învăţa.
12. Ce înseamnă pentru Dvs. prietenia și prietenii?
Este relaţia cea mai frumoasă, care îţi aduce satisfacţii extraordinare atunci când ai norocul să fii înconjurat de către oameni în care poţi avea încredere. Prietenii sunt cei care ştiu să se bucure şi să se întristeze alături de tine, cei care nu măsoară o relaţie în beneficii profitabile, ci în cantitatea de satisfacţie sufletească pe care poţi să o acumulezi de la o simplă întâlnire cu un suflet-pereche. Prietenii sunt acei oameni, care ştiu să te oprească de la un pas greşit, să te susţină într-o decizie riscantă şi să rămână fideli şi atunci, când o lume întreagă este supărată pe tine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s