”Mass-media trebuie să scoată la suprafaţă Adevărul” politicianul, Dumitru Diacov

NOTĂ: Interviul a fost publicat pe 8 Mai 2009 pe site-ul politik.md

Dumitru Diacov, Președintele Partidului Democrat a demonstrat prin acțiunile sale că este un luptător pentru ideile democratice. Iar faptul că nu au acces în Parlament, în urma alegerilor din 5 aprilie, este cauza radicalizării vieții politice din R. Moldova. VIP-ul săptămânii, Dumitru Diacov, fostul jurnalist și actualul politician ne-a răspuns cu multă receptivitate și bunăvoință la invitația noastră, discutând multe subiecte interesante trecute prin prisma omului care se află în mijlocul evenimentelor.

1. Ați activat 19 ani (din 1974 până în 1993) în domeniul jurnalismului. Cât de dificilă a fost această trecere de la jurnalistică la politică?

Trecerea nu a fost foarte dificilă, deoarece după cum vedem ziaristica este foarte apropiată de politică. Politica a început să-mi fie interesantă în perioada când lucram la București, unde viața politică după evenimentele din 1989 era extrem de activă și interesantă. Dar la fel de interesantă a fost și viața politică din R. Moldova, atunci când am revenit acasă. Un timp am fost consilier, șeful Departamentului Politic al Ambasadei noastre la Moscova, de aceea această trecere pentru mine a fost practic invizibilă.

2. Cum vede un jurnalist/politician situația actuală în care jurnaliștii de la noi sunt intimidați?

Nu numai intimidarea mass-mediei este o problemă în R. Moldova, deoarece ea este împărțită între partidele politce, de aceea lupta se duce nu numai printre politiceni, dar și între ziariști. Eu cred că nu există tradiții și cultură politică, și, că presa – realmente – nu este independentă din cauza sărăciei ei. Da, intimidarea presei, cu regret, este mai degrabă o regulă, decât o excepție. Întrebarea este dacă această parte a presei reflectă interesul public sau reflectă interesul unui grup anumit. Haideți să reflectăm asupra acestei situații…

3. Care va fi activitatea Partidului Democrat, dacă, după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, nu ați acces în Parlament?

PDM nu a acces în Parlament din cauza radicalizării vieții politice în R. Moldova. Este o problemă a PDM, dar și o problemă a întregii noastre societăți.  Un partid cu un mesaj constructiv, cu un comportament echilibrat, nu a trezit interes din partea alegătorilor. Și acum avem ceea ce noi am prezis – comuniști și anti-comuniști. Următorii 4 ani vom avea această luptă acerbă între două tabere – lucrul extrem de negativ pentru țara noastră. Presupun că oamenii vor obosi de această atmosferă și foarte curând își vor aminti de PDM.

4. Statutul Dvs. de persoană influentă vă facilitează viața personală?

Dacă m-aș fi ocupat de afaceri, poate era posibil să vorbim despre o influență pozitivă sau negativă a statutului meu de persoană publică. Însă, acum pot spune că nu am nevoie de influență pentru a-mi rezolva problemele mele personale.

În Marea Britanie, de exemplu, o persoană publică are influență în perimetrul clădirii în care el activează. Atunci când a ieșit din clădire, el râmâne persoană publică, dar nu are influență în sensul moldovenesc al cuvântului. Eu aș dori ca influența persoanelor publice din Moldova să fie similară cu cea a persoanelor importante din Marea Britanie. Asta ar însemna, că toți sunt egali în fața legii, că legea are influență pe întreg teritoriul țării.

5. Cum vedeți noua guvernare a Republica Moldova, credeți că vor fi alegeri anticipate?

Cred că alegerile anticipate, din punct de vedere moral, ar fi o soluție pentru a liniști spiritele și a lansa R. Moldova pe făgașul constructivist, dar în Moldova, declarațiile nu întotdeauna coincid cu faptele. Comportamentul agresiv al comuniștilor a trezit aceeași reacție din partea celorlalte formațiuni politice, însă țara noastră, cel mai puțin are nevoie de această situație, ea nu duce la nimic bun. Dar, până la urmă, cum putem altfel rezolva această ecuație complicată? Frica și amenințările din partea conducerii statului nu pot fi o bază solidă pentru o atmosferă de conlucrare. De aceea, spus că următorii 4 ani pot fi marcați de acest început nefericit pentru țara noastră.

6. La ce v-ați referit atunci când ați afirmat în Parlament că “nu trebuie să se creadă că toate pe câte le facem noi urmăresc fericirea poporului”?

Este o frază ruptă dintr-un context. Comuniștii insistau asupra unei decizii motivând că decizia respectivă este dictată de necesitățile țării. Și, atunci, am spus că nu toate deciziile care erau promovate de majoritatea parlamentară urmăresc în mod obligatoriu și fericirea poporului. Afirmațiile privind ”fericirea poporului” sunt des auzite de la actorii noștri politici. În realitate, când analizezi mai atent lucrurile se vede că unele decizii sunt dictate nu de necesitățile populației, ci de interesele anumitor grupări politice. În acest context, anume presa împreună cu forțele politice trebuie să scoată la suprafață adevărul pentru ca populația să înțeleagă mai bine din ce considerente, la noi, se iau unele decizii care, de fapt, complică viața oamenilor și nu o fac mai fericită.

7. Cum vi se pare evoluţia clasei politice din R. Moldova în ultimii 15 ani şi evoluţia Dvs. ca politician?

Oricare este soarta unui politician, evoluția politică a unei țări este strâns legată de desfășurarea evenimentelor în ansamblu într-o țară sau alta. Clasa politică este o emanație a întregii societăți și nu poate fi divizată în mod categoric. Mediul politic în Moldova este expresia a tot ce se întâmplă aici – a tuturor evenimentelor sociale, economice, politice. Sigur că, mediul politic din anul 2009 diferă mult de cel de la începutul anilor ’90 și această evoluție este dictată și de experiența pe care o acumulează oamenii pe parcursul anilor. Sper că această experiență este una pozitiva ce poate duce și la o schimbare spre bine în țara noastră. Fără o schimbare pozitivă a acestei experiențe din partea populației este greu de imaginat și o evoluție pozitivă a clasei politice din R. Moldova.

8. Care ar fi pașii pe care i-ați recomanda guvernanților în dezvoltarea economică a țării?

Noi nu vom putea realiza o dezvoltare economică de lungă durată a țării fără a asigura un climat social și politic adecvat în Moldova. Aici, în primul rând, este necesitatea promovării libertății și democrației și, nu în ultimul rând, a unei justiții independente. Nu ne putem duce în eroare că cineva va investi în economia țării, dacă există presiuni din partea puterii. De aceea, recomandarea mea este simplă: puterea să nu se implice direct în business.

9. Care ar fi definiția potrivită pentru libertate, democrație în R. Moldova?

Aspectul practic al acestor valori, noi, încă nu îl observăm în viața cotidiană. Libertatea și democrația nu pot fi parțiale. Ele ori sunt, ori – nu. Libertatea este garantul puterii. Orice opoziție își dorește mai multă libertate și democrație. Și presa este o opoziție indiferent de culoarea guvernării. În egală măsură, ea trebuie să pledeze pentru aceste valori, atunci când la putere este un partid sau altul și populația trebuie să înțeleagă că democrația și libertatea nu sunt un capriciu ale opoziției. Dacă, noi, toți vom înțelege mai bine aceste lucruri, cred că, și în Moldova, cu timpul va fi mai multă democrație, chiar poate… și libertate.

10. Cum credeți care sunt factorii ce influențează interesul sporit al tinerilor față de politică?

În ultimul timp s-a manifestat un interes sporit al tinerilor față de politică și acest lucru este binevenit. Ar trebui ca interesul tinerilor să fie manifestat tot atât de activ, ca și interesul pensionarilor față de politică. Și atunci, vom ajunge la situația când vocea tinerilor va fi una decisivă în politica moldovenească. Dar tinerii, în egală măsură, sunt influențabili de mai multe curente politice și atunci ar trebui să existe o coeziune în rândul tinerilor, în ceea ce privește valorile pentru care pledează ei. Și dacă am realiza aceste lucruri, eu cred că am putea vorbi și de o influență sporită a tinerilor asupra mediului politic din R. Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s