Vitalia Pavlicenco în altă postură decât deputat

NOTĂ: Interviul a fost publicat pe 6 Martie 2009 pe site-ul politik.md, prima mea experienţă 🙂

Sărbătoarea de 8 martie este cea care ne uneşte inimile, care ne apropie mai mult de mame, de bunici, de surori, de persoanele dragi. Astfel, în aceste zile trebuie să fim alături de cele care ne îndrumă zi de zi, cele care ne iubesc și cele care ne sunt alături mereu. Intervievatul săptămânii este Vitalia Pavlicenco, doctor în filologie, deputat, ex-preşedintele PNL, o femeie puternică, curajoasă şi foarte deşteaptă. Dna Pavlicenco, echipa Politik vă felicită cu această sărbătoare dorindu-vă ca mireasma florilor de primăvară să vă inspire la un nou început.

Am realizat un interviu special dedicat acestei sărbători, 8 martie-8 întrebări, prezentându-v-o pe dna Pavlicenco în altă postură decât cea de om politic.
1. Cine găteşte la 8 martie în familia dvs și ce mâncare neobişnuită a gătit soţul vreodată în această zi?
În casa noastră găteşte numai soţul. Eu o fac doar în cazuri excepţionale. Cînd am locuit timp de aproape două luni peste hotare, am gătit doar eu, stînd acasă, în timp ce soţul era de dimineaţa şi pînă seară la serviciu. De fapt, fiind plecată de la nici 16 ani de acasă, fiind mereu eminentă la şcoală, mama nu a mai apucat să mă înveţe să gătesc, aşa că îmi tot aminteam departe de casă ce mai văzusem pe la mama. Soţul meu găteşte foarte bine, inclusiv mămăliguţă, plăcinte fine şi chiar … pască de Paşti. A crescut şi el între femei, la facultate a fost printre femei şi i-a plăcut din tinereţe să trebăluiască pe la bucătărie.
2. Cum veți sărbători anul acesta ziua de 8 martie?
Suntem în campanie electorală. Din cîte ştiu, programul prevede pe 8 martie să mergem la o manifestare mai amplă într-un centru raional. De obicei, am foarte mult de lucru şi nu apuc să mă relaxez, dar, sigur, voi fi „complicele” sau „victima” unei stări de spirit conformă atmosferei de sărbătoare.
3. Fiica dvs, care se află în Germania va fi alături la masa de sărbătoare în ziua de 8 martie?
Bineînţeles că nu va fi, deoarece este foarte ocupată, vine rar acasă, în Basarabia, chiar şi de ziua mea m-a felicitat – împreună cu familia soţului – prin clipuri trimise prin Internet. Beatriz este violonistă, munceşte în Germania, s-a căsătorit acum trei ani şi abia aşteaptă, ca şi noi, să ne revedem.
4. Cu ce vă ocupați în timpul liber?
Nu am acest timp liber. Fac şi eu ca mătuşica ceea de la ţară – „cît mă mai odihnesc, să mai dezghioc nişte ciocălăi”. De aceea, pot spune că e o relaxare cînd am calculatorul pe braţe şi, în paralel, urmăresc vreo peliculă, un concert sau o emisiune la TV, pe fundalul torsului plăcut al pisicilor Jessica şi Cezar. Îmi place enorm să stau cu familia, inclusiv cu pisicii şi căţeluşa Săgeata – ceea ce mi se întîmplă rar – la căsuţa de vacanţă, la Ivancea, într-un loc modest, dar foarte reconfortant prin sentimentul libertăţii pe care îl avem acolo.
5. În afara orelor de lucru, ce stil vestimentar purtați?
Îmi place să port blug, bluzon, scurtă. Vara – ceva mai uşurel, dar în stil lejer, sportiv.
6. Cum reușiți să îmbinați treburile casnice cu serviciul?
Foarte greu. Însă îl am alături pe soţul meu Sergiu, doctor, profesor universitar, şef al Catedrei de literatură universală la USM, care este un foarte bun familist şi care îmi rămîne, împreună cu fiica, sprijinul principal. Dacă am realizat ceva în viaţa asta – numai dacă am realizat! – este pentru că sîntem o familie, în care nimeni nu l-a împiedicat pe celălalt să se afirme, dimpotrivă, l-a ajutat cu ce a putut, noi toţi trei fiind doctori în ştiinţe.
7. Cum influențează soarele de primăvară asupra entuziasmului dvs de muncă?
Astăzi e mai greu să spunem. Suntem în campania electorală şi nu vedem decît Săgeata direcţiei în care mergem împreună cu cei care candidează pe lista Mişcării Acţiunea Europeană. Însă într-o zi luminoasă, nemohorîtă, e mai plăcut să muncim, să alergăm, mai ales că există marea speranţă să scăpăm şi de iarna comunistă.
8. Transmiteți un mesaj de felicitare!
Le adresez tuturor bărbaţilor îndemnul să aibă o atitudine tot mai modernă faţă de doamnele şi domnişoarele iubite. Nu doar pe 8 martie, dar pe durata întregii vieţi, pentru că avem o singură viaţă şi trebuie să avansăm spre o realitate europeană, unde omul este valoarea supremă. De regulă şi tradiţional, femeile din Republica Moldova au suportat mereu tot greul istoriei zbuciumate şi merită să nu mai fie victimele unor fenomene care sunt sechelele regimului trecut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s